Οροβάγχη

Image

Γένος παρασιτικών φυτών, χωρίς χλωροφύλλη. Orobanche sp.της οικογένειας των Οροβαγχιδών (Orobanchaceae). Πρόκειται για ετήσιες πόες που αναπτύσσονται ως παράσιτα σε άλλα φυτά, κυρίως της οικογένειας των Χειλανθών. Στην Κύπρο απαντώνται 7 είδη του γένους αυτού, εκ των οποίων το ένα ενδημικό. Είναι τοπικά γνωστά, και αυτά και άλλα, με την κοινή ονομασία λύκος (δες σχετικό λήμμα).

 

Το ενδημικό είδος είναι η Οροβάγχη η κυπρία (Orobanche cypria). Πρόκειται για όρθια πόα, ύψους μέχρι 25 εκατοστά περίπου, με αδενώδη βλαστό και πορφυρό χρώμα, πυκνά τριχωτό. Τα φύλλα είναι κόκκινα, απλά και ατροφικά, αδενώδη, ωοειδή και επαλλάσσοντα. Τα άνθη, στην κορυφή του βλαστού, αποτελούν ταξιανθία, έχουν κόκκινο χρώμα και σωληνοειδή στεφάνη. Το φυτό ανθίζει μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου και ο καρπός του είναι κάψα. Απαντάται σε υψόμετρα μεταξύ 150 και 1.650 μέτρων, σε βραχώδεις πλαγιές, πευκοδάση, αμπελώνες.

 

Άλλα είδη οροβάγχης που απαντώνται στην Κύπρο είναι τα Orobanche crenata, O. ramosa, O. aegyptiaca, O. orientalis, O. minor. Τα είδη αυτά έχουν περίπου τα ίδια χαρακτηριστικά, δηλαδή είναι όρθιες ετήσιες χνουδωτές πόες, που μεταξύ τους διακρίνονται ευκολότερα από το χρώμα τους.

Φώτο Γκάλερι

Image