Σκαβιόζη

Image

Scabiosa sp. Γένος φυτών της οικογένειας των Διψακιδών (Dipsacaceae). Στην Κύπρο αυτοφύονται τέσσερα είδη, εκ των οποίων το ένα είναι ενδημικό.

 

Το ενδημικό είδος είναι η Σκαβιόζη η κυπρία (Scabiosa cyprica). Πρόκειται για θάμνο που εκτείνεται σε ύψος μέχρι και το ένα μέτρο. Έχει όρθιους βλαστούς, κυλινδρικούς, πρασινωπούς ή κοκκινωπούς, με τρίχωμα. Τα φύλλα είναι απλά, αντίθετα, ελλειψοειδή, που επίσης φέρουν τρίχωμα. Τα άνθη είναι μικρά και πολλά μαζί, σε κεφάλια, με χρώμα κόκκινο ή ρόδινο, με πεντάλοβη στεφάνη. Το φυτό ανθίζει μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου και ο καρπός του είναι αχαίνιο. Ευδοκιμεί σε ασβεστολιθικά πετρώματα, σε πλευρές δρόμων, σε ξερές πλαγιές και αραιά πευκοδάση και απαντάται σε υψόμετρα μεταξύ 300 και 1.200 μέτρων. Είναι αρκετά κοινό σε διάφορες περιοχές της οροσειράς του Τροόδους.

 

Αρκετά κοινό είναι και το είδος Scabiosa prolifera. Είναι ετήσιος απλωτός θάμνος που δεν ξεπερνά σε ύψος τα 50 εκατοστά, συνήθως όμως είναι κοντύτερος. Έχει φύλλα σπατουλοειδή, τριχωτά, και άνθη μικρά αλλά πολλά μαζί, σε κεφάλια, άσπρου χρώματος ή κάποτε ελαφρά κίτρινου. Ανθίζει μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαΐου και αυτοφύεται από τα παράλια μέχρι τα ορεινά, σε υψόμετρο μέχρι και τα 1.500 μέτρα. Είναι φυτό όμορφο και κοσμητικό.

 

Απαντώνται επίσης στην Κύπρο και τα είδη Σκαβιόζη η αργυρή (Scabiosa argentea) και Σκαβιόζη η πορφυρή (S. Atropurpurea). Η πρώτη είναι θάμνος ύψους μέχρι το ένα μέτρο, που δίνει άνθη ρόδινα ή κοκκινωπά, μικρά και πολλά μαζί, σε κεφάλια. Ανθίζει μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου και απαντάται βασικά στην οροσειρά του Τροόδους. Η δεύτερη δεν είναι είδος αυτοφυές αλλά καλλιεργούμενο σε κήπους ως διακοσμητικό, με άνθη ρόδινα.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image