Ασπρόκρεμμος φράγμα

Το δεύτερο μεγαλύτερο φράγμα της Κύπρου

Image

Χωμάτινο φράγμα πάνω στον ποταμό Ξεροπόταμο μεταξύ των χωριών Φοίνικας, Αναρίτα, Τίμη, Κούκλια και Νικόκλεια της επαρχίας Πάφου. Ο κύριος δρόμος Πάφου - Λεμεσού περνά κοντά από αυτό. Το φράγμα, με ύψος 80 μ., μήκος 700 μ. και όγκο 1.975.000 μ³, κατασκευάστηκε μεταξύ 1978 και 1982. Η λεκάνη απορροής είναι 224 χμ²,  η δε χωρητικότητά του είναι 51.000.000 μ³.

 

Το φράγμα του Ασπρόκρεμμου αποτελεί την κύρια πηγή του αρδευτικού έργου της Πάφου για την άρδευση 34.000 σκαλών.Το όλο αρδευτικό έργο της Πάφου, εκτός από το φράγμα του Ασπρόκρεμμου πάνω στον Ξεροπόταμο, αποτελείται από 24 γεωτρήσεις κατά μήκος της κοίτης των ποταμών Έζουσας, Διαρίζου και Ξεροπόταμου, το κεντρικό κανάλι μήκους 11,8 χμ. το οποίο αρχίζει από τον Ασπρόκρεμμο και καταλήγει κάτω από το χωριό Γεροσκήπου, τον κεντρικό δυτικό σωληναγωγό που αρχίζει από το τέλος του καναλιού και καταλήγει στον Άγιο Γεώργιο και δεκατέσσερα αντλιοστάσια κατά μήκος του καναλιού και του δυτικού σωληναγωγού.

 

Τα χωριά που ευεργετούνται από το φράγμα του Ασπρόκρεμμου καθώς και τις άλλες πηγές νερού είναι: Κούκλια, Μανδριά, Τίμη, Αναρίτα, Αχέλεια, Κολώνη, Γεροσκήπου, Κάτω Πάφος, Έμπα, Κισσόνεργα, Πέγεια και Άγιος Γεώργιος (Πέγειας). Οι κυριότερες αρδευόμενες καλλιέργειες είναι τα εσπεριδοειδή, τα επιτραπέζια σταφύλια, τα αβοκάντο και τα λαχανικά.

 

Οι ποικίλες εγκαταστάσεις, ο εντυπωσιακός υπερχειλιστήρας, το ύψος του φράγματος, η τεράστια λίμνη κλπ., όλα μαζί επέβαλαν ένα θεαματικό μόρφωμα στο τοπίο της περιοχής.

 

Το φράγμα υπερχείλισε μετά από πολλά χρόνια στις 5 Ιανουαρίου 2020 λόγω των καταρρακτωδών βροχών. 

 

Πηγές:

  1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια
  2. Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image