Αυδήμου όρμος

Image

Μικρός κόλπος, στα νότια της Αυδήμου, στο μέσο περίπου του οποίου εκβάλλει ο ομώνυμος ποταμός. Το μεγαλύτερο μέρος καλύπτεται από αποθέσεις της Πλειόκαινης γεωλογικής περιόδου, ενώ στις άκρες βρίσκονται βράχοι από ασβεστολιθικούς ψαμμίτες.

 

Ο όρμος αποτελεί συνέχεια της κοιλάδας της Αυδήμου και λόγω της θέσης του χαρακτηρίζεται από σχετικά ψηλές θερμοκρασίες. Απόδειξη είναι τα θερμοκήπια και τα διάφορα άλλα ημιτροπικά φυτά που βλαστάνουν γύρω από την αμμουδιά.

 

Ο όρμος αποτελείται από μια σχετικά μεγάλη αμμουδιά που ξεπερνά το χιλιόμετρο σε μήκος, ενώ το πλάτος της πλησιάζει τα 40 μέτρα. Η αμμουδιά αποτελείται από λεπτόκοκκο άμμο με λίγα σκόρπια πολύχρωμα βότσαλα. Η αμμουδιά πλαισιώνεται από δυο-τρεις πλινθόκτιστες ερειπωμένες αποθήκες χαρουπιών, μια μικρή χαμηλή αποβάθρα, μερικά πρόχειρα κέντρα αναψυχής κι ένα πολύ μικρό τέμενος, όπου οι Τουρκοκύπριοι  της  περιοχής  συγκεντρώνονταν για να αναπέμψουν δεήσεις σε καιρούς ξηρασίας. Οι δυο χαμηλοί κάβοι στ' άκρα προστατεύουν την αμμουδιά από τους ανέμους. Ο όρμος της Αυδήμου με την αμμουδιά γύρω είναι απομονωμένος, χωρίς τουριστικά καταλύματα και με λίγους επισκέπτες.

 

Στον όρμο αυτό αποβιβάστηκαν οι στρατιωτικές δυνάμεις των Μαμελούκων της Αιγύπτου, όταν εισέβαλαν στην Κύπρο το 1426. Ο μεσαιωνικός χρονογράφος Λεόντιος Μαχαιράς γράφει σχετικά (Χρονικόν, παρ. 672) ότι οι Μαμελούκοι αποβιβάστηκαν στην περιοχή αυτή όπου υφίστατο μικρός οικισμός με την ονομασία Λινιδία: ... καί ἐπεσῶσαν εἰς τήν Κύπρον εἰς τήν α' Ἰουλίου εἰς τά Λινιδία εἰς τό πραστεῖον τῆς Αυδήμου...

 

Ο Στραμβάλδι, αντί Λινιδία αναφέρει Livadia (Λιβάδια). Φαίνεται ότι αυτός ο μικρός οικισμός (δεν σημειώνεται στους παλαιούς χάρτες) τον οποίο ο Μαχαιράς ονομάζει πραστεῖον της Αυδήμου, ήταν μάλλον το επίνειο της μεσαιωνικής Αυδήμου.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image