Αφάμης

Image

Βουνοκορφή στην οροσειρά του Τροόδους, ύψους 1.153 μέτρων. Δεσπόζει του χωριού Κοιλάνι, που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της, και του χωριού Όμοδος, που βρίσκεται στα δυτικά της.

 

Από την κορυφή του Αφάμη η θέα είναι εξαιρετική και καλύπτει την πόλη και την περιοχή της Λεμεσού, του Ακρωτηρίου και της Επισκοπής, καθώς και ένα πανόραμα των Πλατρών και της υπόλοιπης οροσειράς του Τροόδους. Οι πλαγιές του βουνού είναι όλες καλυμμένες από φυτείες αμπελιών μέχρι και την κορυφή, που ανήκουν κυρίως στα πιο πάνω χωριά. Τα σταφύλια του βουνού αυτού, εξαιτίας κυρίως των κλιματολογικών συνθηκών, δίνουν εξαίρετο κρασί που παλαιότερα ήταν γνωστότατο ως κρασί του Αφάμη.

 

Τα πετρώματα στη βουνοκορφή είναι κρητίδες και μαργαϊκές κρητίδες, με λάβες στα βόρεια. Η βροχόπτωση είναι γύρω στα 750 χιλιοστόμετρα.

 

Το όνομα του βουνού Αφάμης, σε συνδυασμό προς τις πολλές ονομασίες χωριών και τοπωνυμίων της γύρω περιοχής, οδηγεί στα αρχαιότατα χρόνια και είναι καθαρά αρχαιοελληνικό. Υποδηλώνει λατρεία του Διός που, ως εξουσιαστής των ατμοσφαιρικών φαινομένων, διέθετε ιερά συνήθως στις κορυφές των βουνών. Ένα από τα λατρευτικά επίθετα του Διός ήταν Ευφήμιος ή Ευφάμιος, απ' όπου και η ονομασία Αφάμης. Στην ίδια περιοχή το τοπωνύμιο Έρα και η τοποθεσία Κρεμμός της Έρας παραπέμπουν ταυτόχρονα στη θεά Ήρα, σύζυγο του Διός.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια