Αναστασιάδης Νίκος

Ο έβδομος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Image

Πολιτικός και νομικός, αρχηγός του ενός από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Κύπρου, του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ). Το 2013 εξελέγη Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Γεννήθηκε στο χωριό Πέρα Πεδί της επαρχίας Λεμεσού στις 27 Σεπτεμβρίου 1946. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου από όπου πήρε το 1971 μεταπτυχιακό δίπλωμα με ειδίκευση στο ναυτικό δίκαιο. Από το 1972 εργάστηκε ως δικηγόρος στην Κύπρο. Ο Νίκος Αναστασιάδης είναι παντρεμένος με την Αντρη Μουστακούδη και έχει δυο κόρες την Έλσα και την Ινώ.

 

Πολιτική

Αναμείχθηκε στο συνδικαλιστικό κίνημα από τα μαθητικά του χρόνια, είχε δε και ενεργό ανάμειξη στο φοιτητικό συνδικαλιστικό κίνημα. Υπήρξε στην Αθήνα ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης νεολαίας του κόμματος της Ένωσης Κέντρου  επί προεδρίας Γεωργίου Παπανδρέου. Διετέλεσε επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου του φοιτητικού συλλόγου «Θέμις» της Νομικής Σχολής Αθηνών.

 

Μετά το τέλος των σπουδών του και την επανεγκατάστασή του στην Κύπρο, αναμείχθηκε ενεργά σε διάφορα αθλητικά, κοινωνικά και φιλανθρωπικά ιδρύματα. Διετέλεσε μέλος της δικαστικής επιτροπής της αθλητικής ομοσπονδίας ΠΑΑΟΚ και γενικός γραμματέας της ίδιας οργάνωσης. Το 1974 έγινε μέλος της Λέσχης «Λάιονς» Λεμεσού, της οποίας υπήρξε και πρόεδρος το 1981 – 1982, οπότε, λόγω της ανάμειξής του στην πολιτική, αποχώρησε.

Ως δικηγόρος μετά το 1972 ανέλαβε μεταξύ άλλων την υποστήριξη αρκετών μελών της ΕΟΚΑ Β τα οποία αντιμετώπιζαν κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. 

 

ΔΗΣΥ

Υπήρξε μέλος του Δημοκρατικού Συναγερμού και διετέλεσε επαρχιακός γραμματέας Λεμεσού της ΝΕΔΗΣΥ, της οργάνωσης νεολαίας του ΔΗΣΥ. Της ίδιας οργάνωσης υπήρξε αντιπρόεδρος και πρόεδρος. Υπηρέτησε επίσης ως πρώτος αντιπρόεδρος του κόμματός του, κερδίζοντας τις εκλογές από τον συνυποψήφιο του Λεόντιο Ιεροδιακόνου.  Έχασε αργότερα στις εσωκομματικές εκλογές για ανάδειξη αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΣΥ από τον Αλέκο Μαρκίδη. Στις  8 Ιουνίου 1997 εν τη απουσία Αλέκου Μαρκίδη ο οποίος διόριστηκε το 1995 Γενικός Εισαγγελέας από τον Πρόεδρο Κληρίδη, εξελέγη πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, σε διαδοχή του Γιαννάκη Μάτση.  

 

Από το 1981 (24 Μαϊου), οπότε πήρε μέρος για πρώτη φορά στις βουλευτικές εκλογές, παρέμεινε  βουλευτής του κόμματός του, της εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού. Στο βουλευτικό αξίωμα επανεξελέγη στις 8 Δεκεμβρίου 1985, στις 19 Μαΐου 1991, στις 26 Μαΐου 1996, στις 27 Μαΐου 2001 και στις 21 Μαΐου 2006.

 

Τον  Οκτώβριο του 1990 ο Νίκος Αναστασιάδης έγινε  μέλος της Επιτροπής της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα των βουλευτών, της οποίας υπήρξε και πρόεδρος. Το 1991 ήταν  αρχηγός της αντιπροσωπείας της Βουλής στις διασκέψεις της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης καθώς και μέλος του συμβουλίου της Ένωσης.

 

Μετά τις βουλευτικές εκλογές της 27ης Μαΐου 2001 ανέλαβε την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής, ενώ διετέλεσε και μέλος της Μεικτής Συντονιστικής Επιτροπής των Κοινοβουλίων Κύπρου- Ελλάδος. Υπήρξε επίσης μέλος των Επιτροπών Επιλογής και Κανονισμών της Βουλής.

 

Ηγέτης του ΔΗΣΥ 

Στις 8 Ιουνίου 1997 εξελέγη πρόεδρος του ΔΗΣΥ με ποσοστό 70%. Ο ανθυποψήφιος του με 30% ήταν ο Δημήτρης Συλλούρης. Το 1999 επανεξελέγη πρόεδρος του ΔΗΣΥ χωρίς ανθυποψήφιο.  Στις 25 Μαίου 2003 επανεξελέγη Πρόεδρος του ΔΗΣΥ με 55% με ανθυποψήφιο τον Γιαννάκη Κασουλίδη. Το 2009 εκλέγεται για 4η φορά στην Προεδρία του Κόμματος χωρίς ανθυποψήφιο. 

 

Ο Νίκος Αναστασιάδης, τόσο ως βουλευτής και μέλος Επιτροπών όσο και ως πρόεδρος του ΔΗΣΥ, έχει ενεργό ανάμειξη στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, πήρε μέρος σε πολλές αποστολές σε διάφορες χώρες και συνεχείς είναι οι επαφές και η συνεργασία του με πολιτικούς αρχηγούς και πολιτικούς αξιωματούχους των ευρωπαϊκών και άλλων κομμάτων.

 

Στην προεδρία 

Στις 24 Φεβρουαρίου 2013 ο Νίκος Αναστασιάδης εκλέγεται 7ος Πρόεδρος της Κύπρου με ποσοστό πάνω από 57%. Στο ίδιο αξίωμα του Προέδρου επανεκλέγηκε, για δεύτερη θητεία στις 4 Φεβρουαρίου του 2018 (δες λήμμα Εκλογές) με τα ίδια περίπου ποσοστά. Ως πρόεδρος της Κύπρου είχε αντιμετωπίσει και χειριστεί, μεταξύ άλλων, κάποια πολύ σοβαρά προβλήματα όπως εκείνο της οικονομικής κρίσης που είχε προκληθεί, το κούρεμα καταθέσεων και το μνημόνιο με την Τρόικα.

Ως Πρόεδρος ο Νίκος Αναστασιάδης εργάστηκε για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, τη διεύρυνση των σχέσεων της Κύπρου με άλλες χώρες, ιδίως τις γειτονικές, αλλά και τη σημαντική προσπάθεια αξιοποίησης της εκμετάλλευσης του υποθαλάσσιου πλούτου στην περιοχή της Κύπρου. Επί της διακυβέρνησης του προέκυψαν αρκετές και θετικές καινοτομίες και αλλαγές, όπως η μείωση της θητείας στην Εθνική Φρουρά και η εφαρμογή του ΓΕΣΥ.  Η Κυβέρνηση του επίσης διαχειρίστηκε με ετοιμότητα και αποφασιστικότητα την Πανδημία του Κορωνοϊού, κρατώντας τις επιχειρήσεις εν ζωή μέσα από σειρά προγραμμάτων και σχεδίων του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά και στηρίζοντας το συρρικνωμένο εισόδημα των πολιτών. 

 

Κύπριακό 

Μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές της καριέρας του ήταν κατά τη διάρκεια των δημοψηφισμάτων για το Κυπριακό το 2004. Τότε μαζί με τον Γλαύκο Κληρίδη υποστήριξαν στο Δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 μόνοι το ΝΑΙ στο Σχέδιο Ανάν 5 το οποίο ο Κυπριακός Λαός απέρριψε με ποσοστό 76%. Ο Νίκος Αναστασιάδης κατάγγειλε τον Τάσσο Παπαδόπουλο ότι δαιμονοποίησε το σχέδιο Ανάν.

 

Ο Νίκος Αναστασιάδης ασχολήθηκε με  το κύριο και καίριο πρόβλημα της επίλυσης του Κυπριακού και μετά το 2013 όταν εξελέγη στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Προς τούτο, είχε σειρά επαφών με την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, συνεργάστηκε στενά με την ελληνική κυβέρνηση, καθώς και με την ηγεσία του ΟΗΕ αλλά και με ηγέτες άλλων κρατών. Στις 11 Φεβρουαρίου 2014 υπέγραψε Κοινό Ανακοινωθέν με τον Ντερβίς Έρογλου που ξεκαθάριζε τα θέματα Πολιτικής Ισότητας Ε/κ και Τ/κ σε ένα Ομοσπονδιακό Κράτος. Ωστόσο το κυπριακό πρόβλημα εξακολουθεί να αναζητεί τη λύση του μετά από δύο διασκέψεις στη Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου 2017  και το Κραν Μοντανά τέλος Ιουνίου  του 2017.

 

» Βλέπε λήμμα: Κυπριακό - Οι Πενταμερείς διασκέψεις

 

Μετά από χρόνια απραξίας το Κυπριακό μπήκε σε νέα πορεία συζητήσεων στις 25 Νοεμβρίου 2019 μέσω της Τριμερούς συνάντησης Αναστασιάδη, Μουσταφά  Ακκιντζί και Αντόνιο Γκουτέρες στο Βερολίνο. Στο επίκεντρο βρέθηκε η σύναψη συμφωνίας για τους όρους αναφοράς στο Κυπριακό, ένα έγγραφο δηλαδή το οποίο θα συνοψίζει τις έως τώρα συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί σε όλους τους γύρους διαπραγματεύσεων. Το εγχείρημα ανέλαβε η προσωπική απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες στην Κύπρου Τζέιν Χολ Λούτ χωρίς ωστόσο επιτυχία. Μετά την εκλογή του νέου Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη νέα Τριμερής διάσκεψη, κατά την οποία ο Τ/κ ηγέτης υπέβαλε προτάσεις οι οποίες αλλάζουν τη βάση διαπραγμάτευσης του Κυπριακού. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατηγορήθηκε ακόμα και από στενούς συνεργάτες του ότι πρώτος ανέκρουσε πρύμναν στο Κυπριακό υιοθετώντας μετά το 2017 εντελώς διαφορετική πολιτική με στόχο την επανεκλογή του στις προεδρικές του 2018. Για τη στροφή αυτή επικρίθηκε, όπως και η Τουρκοκυπριακή πλευρά από τον γ.γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για έλλειψη εποικοδομητικής στάσης και καλής θέλησης στις συνομιλίες.  Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επικρίθηκε επίσης για υιοθέτηση μιας σειράς αντιφατικών θέσεων στο Κυπριακό, σε μια προσπάθεια αλλαγής της Βάσης των Συνομιλιών, ξεκινώντας από την πρόταση του για Αποκεντρωμένη Ομοσπονδία, στη συνέχεια συζητώντας παρασκηνιακά πρόταση (ακόμα και στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β)  για λύση δύο κράτων και τέλος περί επιστροφής στο Ενιαίο Κράτος του 1960.  

 

» Βλέπε Συνέντευξη Αναστασιάδη στο Ωμεγα για Ενιαίο Κράτος

 

Σκάνδαλα

Στη διάρκεια της θητείας του κατηγορήθηκε αρκετές φορές για νεποτισμό και εμπλοκή οικογενειακών του επιχειρήσεων σε επιχειρηματικές δραστηριότητες οι οποίες έτυχαν διερεύνησης από το γενικό ελεγκτή της Δημοκρατίας. (Βλέπε Συνέντευξη στην εφημερίδα Πολίτης)

 

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ειδικότερα κατά τη διάρκεια της διπλής θητείας του (2013-2023) κατηγορήθηκε για σωρεία σκανδάλων, επί των οποίων ερεύνησε σε κάποιες περιπτώσεις και η Ελεγκτική Υπηρεσία, ενώ κατά κόρον αμφισβητήθηκε η εντιμότητα του.

 

Βλέπε Βίντεο: Εκδήλωση αποχαιρετισμού Νίκου Αναστασιάδη από το Συμβούλιο της ΕΕ

 

Κατηγορήθηκε για την Κατάρρευση του Συνεργατισμού (Βλέπε έκθεση Ερευνητικής Επιτροπής) για διαπλοκή του Δικηγορικού του Γραφείου σε σχέση με την εκπροσώπηση και δραστηριοποίηση της RyanAir στην Κύπρο, στις χρηματοδοτήσεις της Focus στο ΔΗΣΥ επί προεδρίας Αναστασιάδη, στη συμφωνία με την Altamira, στα δωρεάν ταξίδια του προέδρου Αναστασιάδη στις Σεϋχέλλες από τον πολιτογραφημένο Σαουδάραβα φίλο του (Βλέπε Έκθεση Ελεγκτικής Υπηρεσίας)  και στα χιλιάδες παράνομα χρυσά διαβατήρια (Βλέπε Έκθεση Επιτροπής Νικολάτου) τα οποία εκδόθηκαν σε διεθνείς απατεώνες, όπως ο Τζό Λόου,  αλλά και σε αμφιβόλου ηθικής επιχειρηματίες.  Στο θέμα των Διαβατηρίων η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται ενώπιον της Κομισιόν για διαδικασία επί παραβάσει. 

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις Προεδρικές του 2023 ο Νίκος Αναστασιάδης βρέθηκε σε πορεία ρήξης με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, με τον ηγέτη του ΔΗΣΥ και υποψήφιο για την Προεδρία να τον αποκαλεί "ελέφαντα στο δωμάτιο" κατηγορώντας τον ουσιαστικά για υποστήριξη της υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη.  

 

Πηγή

www.polignosi.com

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image