Βανς Σάυρους Cyrus Vance

Image

Αμερικανός πολιτικός και νομομαθής, που αναμείχθηκε ενεργά στην κυπριακή κρίση της Κοφίνου του 1967. Γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου 1917 και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Γέιλ των ΗΠΑ.  Πέθανε στις 12 Ιανουαρίου 2002.

Άσκησε για μερικά χρόνια το δικηγορικό επάγγελμα πριν αρχίσει να χρησιμοποιείται σε διάφορες κυβερνητικές θέσεις, αρχικά ως ειδικός σύμβουλος διαφόρων κρατικών υπηρεσιών. Το 1962-1963 διετέλεσε υπουργός των Στρατιωτικών και από το 1963 ήταν υπουργός Αμύνης. Παραιτήθηκε το 1967, οπότε χρησιμοποιήθηκε ως ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Λύντον Τζόνσον στην ελληνοτουρκική κρίση εξαιτίας του Κυπριακού ζητήματος. Το 1969 ήταν υπαρχηγός της αποστολής των ΗΠΑ στην ειρηνευτική διάσκεψη του Παρισιού για τον πόλεμο στο Βιετνάμ. Επί προεδρίας του Τζίμμυ Κάρτερ διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Μία από τις τελευταίες αποστολές του κ. Βανς στη διεθνή σκηνή σχετίζεται με την Ελλάδα, αφού αφορούσε στη διαμεσολάβησή του για την επίλυση του προβλήματος της οριστικής ονομασίας της ΠΓΔ της «Μακεδονίας», αν και ο ουσιαστικός χειριστής του θέματος ήταν ο κ. Μάθιου Νίμιτς. O Σάιρους Βανς ήταν ο δεύτερος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ που παραιτήθηκε στην ιστορία αυτής της χώρας για «λόγους αρχής», διότι διαφώνησε με την απόπειρα απελευθερώσεως των ομήρων της αμερικανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη, που είχε υποστηρίξει ο σύμβουλος επί θεμάτων ασφαλείας του Λευκού Οίκου κ. Ζμπ. Μπρεζίνσκι και είχε σημειώσει οικτρά αποτυχία. O Ουίλιαμ Τζένινγκς Μπράιν είχε παραιτηθεί το 1915, διαφωνών με τον τότε πρόεδρο Γούντροου Ουίλσον, για την εμπλοκή των ΗΠΑ στον A΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. O Σάιρους Βανς υπήρξε ο αρχιτέκτονας της συμφωνίας του Καμπ Ντέιβιντ, που οδήγησε στην αποκατάσταση των σχέσεων της Αιγύπτου με το Ισραήλ και αποτελεί το θετικότερο βήμα της αμερικανικής πολιτικής στη μακρά πορεία του παλαιστινιακού ζητήματος.