Γιασεμίδης Στέλιος

Image

Καλλιτέχνης φωτογράφος και κινηματογραφιστής. Γεννήθηκε το 1938 στη Λευκωσία κι αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο. Στη συνέχεια πήγε στο Λονδίνο όπου σπούδασε εμπορικά. Προτίμησε όμως ν' αφοσιωθεί στην τέχνη της φωτογραφίας. Το 1959, όταν συμπλήρωσε τις σπουδές του κι επέστρεψε στην Κύπρο, ακολούθησε το επάγγελμα του ελεύθερου φωτορεπόρτερ και συνεργάστηκε με τις εφημερίδες Ελευθερία, Έθνος και Cyprus Mail, με το περιοδικό Times of Cyprus και άλλα κυπριακά έντυπα, μέχρι το 1965. Τότε προσελήφθη στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου ως κινηματογραφιστής, όπου και εργάστηκε μέχρι την αφυπηρέτησή του το 1998.

 

Ο Στέλιος Γιασεμίδης έχει, ως φωτογράφος, μια ιδιαίτερη ευαισθησία στην αποτύπωση της κυπριακής υπαίθρου και των ανθρώπων της και γενικότερα κάθε τι του κυπριακού. Διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες συλλογές κάθε είδους φωτογραφιών που αφορούν την Κύπρο. Συμμετείχε σε πολλές παγκύπριες φωτογραφικές εκθέσεις κι απέσπασε αρκετά πρώτα βραβεία και άλλες τιμητικές διακρίσεις.

 

Διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Φωτογραφικής Εταιρείας Κύπρου. Είναι ένας από τους βασικούς συνεργάτες στην έκδοση της Μεγάλης Κυπριακής Εγκυκλοπαίδειας, ως υπεύθυνος για το φωτογραφικό της υλικό.

Πέθανε στις 20 Μαϊου 2014.

 

Πηγή: 

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image