Δημοκρατική Παράταξη

Image

Πολιτικό κόμμα που ιδρύθηκε στην Κύπρο το 1976 από τον διατελέσαντα υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και μετέπειτα πρόεδρό της Σπύρο Κυπριανού. Η εξαγγελία της ίδρυσης του κόμματος αυτού έγινε στις 12 Μαϊου 1976. Μέσα στον ίδιο χρόνο έγινε και το ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος, που ενέκρινε το καταστατικό του και εξέλεξε τον Σπύρο Κυπριανού ως αρχηγό της Δημοκρατικής Παράταξης. Εξέλεξε επίσης προσωρινό κεντρικό συμβούλιο από 125 μέλη.

 

Με διακήρυξή της, η Δημοκρατική Παράταξη τασσόταν στο πλευρό του προέδρου Μακαρίου. Το κόμμα διεκδίκησε τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 1976, είχε δε συνεργασία τόσο με το ΑΚΕΛ όσο και με το Σοσιαλιστικό Κόμμα ΕΔΕΚ. Στις εκλογές εκείνες η Δημοκρατική Παράταξη εξασφάλισε 21 από τις 35 έδρες της Βουλής, ο δε αρχηγός της Σπύρος Κυπριανού εξελέγη ως πρόεδρος του Σώματος, θέση που διατήρησε μέχρι τον Αύγουστο του 1977.

 

Τότε, μετά τον θάνατο του προέδρου Μακαρίου, ανέλαβε σύμφωνα προς το Σύνταγμα ως προεδρεύων της Δημοκρατίας και αργότερα εξελέγη πρόεδρος.

 

Στις 3 Δεκεμβρίου 1978, με απόφαση του 125μελούς κεντρικού συμβουλίου του κόμματος, η Δημοκρατική Παράταξη μετονομάστηκε σε Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ).