Δημοκρατικόν Εθνικόν Κόμμα ΔΕΚ

Image

Πολιτικό κόμμα της δεξιάς. Ιδρύθηκε από ομάδα που αντιπολιτευόταν τον πρόεδρο Μακάριο, τον Μάιο του 1968. Η ομάδα αυτή, που μεταξύ των βασικών μελών της ήταν ο πρώην δήμαρχος Λευκωσίας Θεμιστοκλής Δέρβης*, πρόβαλε δικό της υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές που είχαν γίνει τον Φεβρουάριο του 1968, ως ανθυποψήφιο του προέδρου Μακαρίου. Ο εκπρόσωπος της ομάδας που κατήλθε στις εκλογές του 1968 ήταν ο ψυχίατρος δρ. Τάκης Ευδόκας που πήρε ποσοστό ψήφων 3,71% έναντι ποσοστού 95,45% του Μακαρίου.

 

Μετά τις εκλογές, η ομάδα με επικεφαλής τον δρα Ευδόκα, ίδρυσε το Δημοκρατικόν Εθνικόν Κόμμα που άρχισε από τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου να εκδίδει και τη δική του εφημερίδα, την Γνώμη. Ο Ευδόκας ανέλαβε ως πρόεδρος του κόμματος.

 

Το κόμμα και ο πρόεδρός του, αλλά και το εκφραστικό του όργανο, αντιπολιτεύονταν με μαχητικότητα την πολιτική του προέδρου Μακαρίου. Το ΔΕΚ πήρε μέρος στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν τον Ιούλιο του 1970, αρνούμενο να συνεργαστεί με οποιοδήποτε άλλο κόμμα παρά το ότι είχαν γίνει διαβουλεύσεις για συνεργασία με το Ενιαίον Κόμμα του οποίου ηγείτο ο Γλαύκος Κληρίδης.

 

Στις εκλογές εκείνες το ΔΕΚ εξασφάλισε το 12% περίπου τωυ ψήφων, αλλά δεν ανέδειξε κανένα εκπρόσωπό του στη Βουλή.

 

Παρά το ότι το ΔΕΚ ακολουθούσε την πολιτική της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα, ωστόσο εναντιώθηκε στην προσπάθεια του στρατηγού Γρίβα να ιδρύσει την ΕΟΚΑ Β' και ν' αρχίσει νέα ένοπλη δραστηριότητα με στόχο την ένωση. Αντίθετα, ο πρόεδρος του ΔΕΚ Τάκης Ευδόκας προσπάθησε να προωθήσει τη συνδιαλλαγή και τη συνεννόηση μεταξύ Μακαρίου και Γρίβα, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Τότε το εκφραστικό όργανο του κόμματος, η εφημερίδα Γνώμη, ανέστειλε την έκδοσή της, όπως και το ίδιο το ΔΕΚ ανέστειλε τις δραστηριότητές του. Μετά το θάνατο του Γρίβα (Ιανουάριος του 1974), έγινε προσπάθεια του ΔΕΚ για πολιτικοποίηση της ΕΟΚΑ Β', αλλά και πάλι χωρίς αποτέλεσμα.

 

Η τελευταία δραστηριότητα του κόμματος ήταν η εκλογική υποστήριξη προς τον Δημοκρατικό Συναγερμό, κόμμα που ίδρυσε ο Γλαύκος Κληρίδης το 1976, στις βουλευτικές εκλογές της 5 Σεπτεμβρίου 1976.

Φώτο Γκάλερι

Image