Δημήτριος ο Σαλαμίνιος

Image

Ο σπουδαιότερος γνωστός Κύπριος αθλητής της αρχαιότητας, με πάρα πολλές διεθνείς νίκες και τιμητικές διακρίσεις. Έζησε τον 3ο αιώνα μ.Χ. και καταγόταν από τη Σαλαμίνα της Κύπρου. Νίκησε πρώτες νίκες στην αρχαία Ολυμπία, σε τρεις κατά συνέχεια Ολυμπιάδες. Νίκησε επίσης και σε άλλες σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις της αρχαίας Ελλάδας, στα Πύθια, στα Ίσθμια και στα Μεγάλα Παναθήναια. Νίκησε επίσης σε αγώνες στη Νεάπολη της Ιταλίας, στη Σμύρνη, στην Ανάζαρβο και στην Ταρσό της Κιλικίας, στην Αντιόχεια της Συρίας, σε αγώνες του Κοινού της Ασίας (άγνωστο σε ποια πόλη έγιναν) και αλλού.

 

Στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Σαλαμίνα της Κύπρου, ο Δημήτριος νίκησε δυο φορές στο πένταθλον (άλμα, δρόμος ταχύτητας (ποδωκείη- πόδας ωκύς), δίσκος, ακόντιο (άκων) και πάλη). Κέρδισε συνολικά 47 πρώτες νίκες σε διάφορες πόλεις της αρχαιότητας που ανήκαν στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Όλες οι πόλεις στις οποίες αγωνίστηκε και κέρδισε, τον τίμησαν ανακηρύσσοντάς τον επίτιμο πολίτη τους. Τιμήθηκε επίσης από δυο Ρωμαίους αυτοκράτορες, άγνωστο ποιους. Όλες οι πόλεις στις οποίες κέρδιζε πρώτες νίκες του απένειμαν τιμητικά τον τίτλο του επίτιμου πολίτη, και μαζί ένα βραβείο ενός ή μισού ταλάντου.

 

Οι πληροφορίες αυτές για τον λαμπρό Κύπριο αθλητή αναφέρονται σε εκτενή για τον Δημήτριο επιγραφή, που βρέθηκε στην Ανάζαρβο και που χρονολογικά τοποθετείται μετά το 230 μ.Χ. Από την επιγραφή εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο Δημήτριος ήταν αθλητής αγωνισμάτων δρόμου και πεντάθλου.