Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου

Μουσεία Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου

Image

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου διαχειρίζεται τρία Μουσεία. Στόχος της λειτουργίας των Μουσείων είναι η απρόσκοπτη πρόσβαση του κοινού σε τρεις από τις πιο σημαντικές Συλλογές του. Τα Μουσεία είναι ανοικτά καθημερινά και διοργανώνονται σε τακτική βάση εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές Δημοτικής Εκπαίδευσης και προγράμματα για οικογένειες. Το Μουσείο Ιστορίας της Κυπριακής Νομισματοκοπίας και το Μουσείο Συλλογής Γεωργίου και Νεφέλης Τζιάπρα Πιερίδη (δωρεά Κλειούς και Σόλωνα Τριανταφυλλίδη) στεγάζονται στο κτήριο του Πολιτιστικού Ιδρύματος, σε ένα πολύ κεντρικό και ιστορικό κομμάτι της Λευκωσίας. Το Μουσείο Πιερίδη στεγάζεται στην οικία της οικογένειας Πιερίδη, στη Λάρνακα.

 

 

1. Μουσείο Ιστορίας της Κυπριακής Νομισματοκοπίας

To Μουσείο είναι το μοναδικό στο είδος του στην Κύπρο. Στη μόνιμη αυτή έκθεση, η οποία στεγάζεται στο κτήριο της Φανερωμένης, εκτίθεται μεγάλο μέρος της Νομισματικής Συλλογής του Πολιτιστικού. Η παρουσίαση των 500 και πλέον νομισμάτων, τα οποία χωρίζονται σε εννέα χρονολογικές περιόδους (23 προθήκες), έχει ως στόχο την προβολή της πολυτάραχης ιστορίας της Κύπρου. Η παρουσίαση αρχίζει με τα πρώτα νομίσματα που εκδόθηκαν στο νησί τον 6ο αι. π.Χ. και φτάνει μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Ανάμεσα στα νομίσματα της αρχικής συλλογής ήταν και ένα χάλκινο νόμισμα της ρωμαϊκής εποχής, του αυτοκράτορα Kλαυδίου (41-54 μ.X.), το οποίο δωρήθηκε από ένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συγκροτήματος. Το νόμισμα αυτό με την επιγραφή ΚΟΙΝΟ[Ν] ΚΥΠΡΙωΝ σε δάφνινο στεφάνι, σύμβολο της ένωσης όλων των κατοίκων του νησιού, υιοθετήθηκε από την Τράπεζα Κύπρου ως το επίσημο έμβλημά της από το 1963. Το Μουσείο έχει αναπτύξει πλούσια δραστηριότητα με έμφαση στη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και διαλέξεων, την παραγωγή πολυμεσικών εφαρμογών και εκδόσεων με θέμα την ιστορία της νομισματοκοπίας.

 

 

 

2. Μουσείο Συλλογής Γεωργίου και Νεφέλης Τζιάπρα Πιερίδη (δωρεά Κλειούς και Σόλωνα Τριανταφυλλίδη)

Η Συλλογή αρχαιοτήτων Γεωργίου και Νεφέλης Τζιάπρα Πιερίδη δωρήθηκε στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου το 1999 από τους Κλειώ και Σόλωνα Τριανταφυλλίδη και το 2002 εγκαινιάστηκε το Μουσείο που τη φιλοξενεί, το οποίο στεγάζεται στο κτήριο της Φανερωμένης. Η Συλλογή καλύπτει ένα ευρύ φάσμα της κυπριακής ιστορίας και αρχαιολογίας, από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (2500 π.Χ.) έως και τη Μεσαιωνική περίοδο (16ος αιώνας). Περιλαμβάνει πάνω από 600 αρχαία αντικείμενα, όπως μοναδικά δείγματα μυκηναϊκής κεραμικής και αντιπροσωπευτικά δείγματα κεραμικής Γεωμετρικής, Αρχαϊκής, Κλασικής, Ρωμαϊκής και Μεσαιωνικής περιόδου, πήλινα ειδώλια, μια σημαντική συλλογή λίθινων γλυπτών και σφραγίδων, κοσμήματα, νομίσματα και χάλκινα αντικείμενα.

 

 

 

3. Μουσείο Πιερίδη-Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου

Το Μουσείο Πιερίδη λειτούργησε στη Λάρνακα το 1974 και διαθέτει μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές συλλογές στην Κύπρο. Το όνομά του προέρχεται από την οικογένεια Πιερίδη, γνωστούς συλλέκτες αρχαιοτήτων, οι οποίοι δημιούργησαν τη συλλογή που παρουσιάζεται στο Μουσείο, με πρωτεργάτη τον Δημήτριο Πιερίδη (1811-1895). Το Μουσείο στεγάζεται στην οικία της οικογένειας Πιερίδη, ένα κτήριο του 1825 και καλύπτει τις κυριότερες περιόδους της κυπριακής προϊστορίας και ιστορίας. Υπάρχουν εκθέματα από τη Νεολιθική εποχή, τη Χαλκοκρατία, τη Γεωμετρική, την Αρχαϊκή, Ελληνιστική, Ρωμαϊκή και Βυζαντινή-Μεσαιωνική περίοδο. Στο Μουσείο στεγάζεται, επίσης, μια συλλογή από παλαιούς χάρτες της Κύπρου και της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και η συλλογή Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών γυάλινων αγγείων. Στους χώρους του Μουσείου, παρουσιάζονται εικαστικές εκθέσεις και πραγματοποιούνται διαλέξεις που αφορούν κυρίως στις συλλογές του Μουσείου. Φιλοξενούνται, επίσης, εκδηλώσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος και πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα και καλοκαιρινά εργαστήρια για μαθητές δημοτικής εκπαίδευσης.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image