«Εργατικό Βήμα»

Image

Εβδομαδιαία εφημερίδα, όργανο της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (ΠΕΟ) που κυκλοφόρησε το πρώτο της φύλλο στις 10.2.1956. Εκδότης και υπεύθυνος της εφημερίδας, ήταν τότε ο Γεώργιος Τσιρπονούρης, στέλεχος της ΠΕΟ. Η εφημερίδα συνεχίζει να εκδίδεται και διευθύνεται από συντακτική επιτροπή.

 

Στην πρώτη περίοδο της ζωής της η εφημερίδα κυκλοφορούσε σε μικρό σχήμα (μέγεθος 38,5 Χ 27 εκ.), ήταν πεντάστηλη (πλάτος στήλης 4,5 εκ.) και τετρασέλιδη. Στην πρώτη της έκδοση σε κύριο άρθρο αναφέρει και τα εξής: Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εκδίδεται το «Εργατικό Βήμα» είναι πολύ δύσκολες. Είναι συνθήκες παραβίασης των συνδικαλιστικών ελευθεριών και των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού. Τα μέτρα «εκτάκτου ανάγκης», που εφαρμόστηκαν στον τόπο μας, βάσει των οποίων συνελήφθησαν και κρατούνται στις φυλακές αξιωματούχοι της ΠΕΟ, δυσκολεύουν πολύ το ρόλο που έταξε σαν σκοπό του το «Εργατικό Βήμα», να διαδραματίσει».

 

Από τις 5.9.1958 η εφημερίδα άλλαξε μέγεθος και σχήμα. Έγινε μεγαλύτερη (60 Χ 43 εκ.), οκτάστηλη (πλάτος στήλης 4,5 εκ.), αλλά παρέμεινε τετρασέλιδη. Σε κύριο άρθρο (5.9.1958) αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η κυκλοφορία της έφθασε τις 13 χιλιάδες και ότι είναι η μόνη εφημερίδα που στηρίζει τη μεγάλη κυκλοφορία της πάνω στην εθελοντική δουλειά των εργατών αναγνωστών και φίλων της.

 

Τον Ιανουάριο του 1975 το «Εργατικό Βήμα» επανέρχεται στο μικρό μέγεθος (40 Χ 28 εκ.), είναι εξάστηλο (πλάτος στήλης 4 εκ.) και γίνεται εξασέλιδο. Από τον Ιανουάριο του 1982 το «Εργατικό Βήμα» κυκλοφορεί σε νέο μέγεθος και σχήμα ακόμη πιο βελτιωμένο τόσο στη μορφή και εμφάνιση όσο και στο περιεχόμενο. Το μέγεθός του τώρα είναι 41,5 Χ 31 εκ., είναι εξάστηλο αλλά οκτασέλιδο. Εισάγεται στην προμετωπίδα το έμβλημα της ΠΕΟ σε κόκκινο χρώμα ενώ οι τίτλοι της πρώτης και της τελευταίας σελίδας εκτυπώνονται επίσης σε κόκκινο χρώμα. Έχει πλούσια ειδησεογραφία και σχολιογραφία σε συνδικαλιστικά, εργατικά, οικονομικά και γενικότερα κοινωνικά αλλά και πολιτικά θέματα.