Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών

Image

Η Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών (Congenital Heart Defects Awareness Day) διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 14 Φεβρουαρίου. Τα καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια, αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου ανά την υφήλιο, με περισσότερους από 17 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Ο  Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να κάνει λόγο για περίπου 1-2 παιδιά στις 100 γεννήσεις, ενώ το ποσοστό των διαγνωσμένων ενηλίκων με συγγενείς καρδιοπάθειες τείνει να αυξάνεται κάθε χρόνο.

 

Οι συγγενείς καρδιοπάθειες είναι ανωμαλίες διάπλασης της καρδιάς, που φέρει μαζί του το άτομο από την ημέρα της γέννησής του. Οι πάσχοντες από συγγενείς καρδιοπάθειες γεννιούνται με κάποιο «κατασκευαστικό» πρόβλημα στην καρδιά. Η λέξη «συγγενής» σημαίνει «εκ γενετής». Ο όρος δεν πρέπει να συγχέεται με τη «συγγένεια» με την έννοια της κληρονομικότητας, με την οποία έχει μικρή μόνο σχέση.

 

 

Στην Κύπρο

Στην Κύπρο, 40.000 καρδιοπαθείς νοσηλεύονται ετησίως στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ από τις καρδιαγγειακές παθήσεις χάνουν τη ζωή τους παγκύπρια 2.000 συνάνθρωποι μας, σύμφωνα με την Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου.  Ένα εξαιρετικά αρνητικό ποσοστό εμφανίζει η Κύπρος, αναφορικά με την υγεία των νεογνών, αφού σύμφωνα με στοιχεία του 2019  που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Υγείας, δέκα νεογνά στις 1.000 γεννήσεις διαγιγνώσκονται με μια σοβαρής ή πιο απλής μορφής συγγενή καρδιοπάθεια. Το  μεγαλύτερο μέρος των περιστατικών είναι απλής μορφής και παρακολουθούνται από τους καρδιολόγους σε συστηματική βάση, ενώ περίπου 10% των περιστατικών χρήζουν επεμβατικής θεραπείας, κάποιες φορές, μάλιστα, με πολλές επαναλήψεις σε βάθος χρόνου.

 

Από το 2015 λειτουργεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας ιατρείο συγγενών καρδιοπαθειών εφήβων και ενήλικων, με τη συνεργασία των Παιδοκαρδιολόγων και Καρδιολόγου με εξειδίκευση στις συγγενείς καρδιοπάθειες παιδιών και εφήβων. Το Υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει στη σύναψη συμφωνιών για αγορά υπηρεσιών από ομάδα έμπειρων και εξειδικευμένων χειρουργών, και πλέον το μεγαλύτερο μέρος των περιστατικών διεκπεραιώνονται στην Κύπρο, με κόστος περίπου 12-15 χιλιάδων ευρώ ανά ασθενή.

 

Στο Μακάριο Νοσοκομείο λειτουργεί η Παιδοκαρδιολογική Κλινική.