Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού

Image

Το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού άνοιξε στις 17 Δεκεμβρίου 2017. Στεγάζεται στον χώρο των ιστορικών Αποθηκών Παπαδάκη, μια ευγενή δωρεά της οικογένειας Στάθη Παπαδάκη. Βρίσκονται στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Λεμεσού, στο στενό αδιέξοδο της οδού Σαλαμίνος, νότια επί της οδού Αγίου Ανδρέου.

 

Σύμφωνα με την αρχιτέκτονα Σεβίνα Φλωρίδου, η οποία εκπόνησε τα σχέδια αποκατάστασης, είναι ίσως οι παλαιότερες αποθήκες που σώζονται σήμερα στην πόλη. Οι αποθήκες, οι οποίες κηρύχθηκαν διατηρητέες το 1995, χαρακτηρίζουν χρονολογικά το μεταίχμιο της αλλαγής από την Οθωμανική περίοδο στην Αγγλοκρατία. Το συγκρότημα αποτελείται από δύο πλινθόκτιστες αποθήκες, με στέγες με κεραμίδια, οι οποίες απέχουν μόλις ενάμισι μέτρο η μία από την άλλη. Πίσω από τις αποθήκες και στο πλάι υπάρχει περίκλειστη αυλή.

 

 

Το συνολικό εμβαδό του Κέντρου είναι 623 τ.μ. Στο αρχικό κτίριο έγιναν δύο προσθήκες στην πίσω ανατολική πλευρά (στην είσοδο του συγκροτήματος το φουαγιέ, καθώς και ένας υπόγειος χώρος υπηρεσιών).

 

Η πρόσβαση στην περιοχή έχει ήδη αναβαθμιστεί, ώστε να μπορεί το κοινό να προσεγγίζει εύκολα το Κέντρο από την οδό Αγίου Ανδρέου. To συγκρότημα των παλιών αποθηκών είναι συνολικής αξίας €1,4 εκατομμυρίου ενός το κόστος των εργασιών που έγιναν για την αποκατάστασή του, ξεπέρασε το €1 εκατομμύριο.  Τα δύο κτίρια επικοινωνούν πλέον μέσω ενός διαδρόμου, ο οποίος περνά πάνω από ένα αυλάκι άρδευσης που χρησιμοποιούνταν στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις εκείνης της περιοχής τον προηγούμενο αιώνα. Στο ίδιο χώρο έχει διατηρηθεί και το πηγάδι που χρησιμοποιούνταν εκείνη την εποχή.

Φώτο Γκάλερι

Image