Ώρα της Γης

Image

H Ώρα της Γης (αγγλ. Earth Hour) είναι μία παγκόσμια δράση που διοργανώνεται από το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) μία φορά τον χρόνο στα τέλη Μαρτίου, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους, τις κοινότητες, τις επιχειρήσεις και τους κρατικούς φορείς, να σβήνουν τoν μη απαραίτητο ηλεκτρικό φωτισμό για εξήντα λεπτά, από τις 8:30μ.μ. έως τις 9:30μ.μ., ώστε να εξοικονομείται ενέργεια, σε μία συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας υπέρ της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Η δράση αυτή ξεκίνησε στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας το 2007, σε μία εκδήλωση στην οποία έσβησαν τα φώτα. Έκτοτε, έχει εξαπλωθεί και σε αυτήν συμμετέχουν περισσότερες από 7.000 πόλεις και κωμοπόλεις σε 187 χώρες, σε μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας και τις επιπτώσεις που αυτή έχει στο φυσικό περιβάλλον.

 

Χαρακτηριστικό της διοργάνωσης είναι η απενεργοποίηση του φωτισμού σε εμβληματικά οικοδομήματα, δρόμους, γέφυρες, λιμάνια και μνημεία των μεγάλων πόλεων και πρωτευουσών που συμμετέχουν, με πλήθος κόσμου να συγκεντρώνεται στα σημεία αυτά θαυμάζοντας το σπάνιο αυτό φαινόμενο της συσκότισης και ανάβοντας συμβολικά κεριά και φαναράκια. Παράλληλα, πραγματοποιούνται διάφορα δρώμενα, όπως μουσικές συναυλίες, μαραθώνιοι, δεντροφυτεύσεις, ενημερωτικές ομιλίες για τα περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως είναι η υπερθέρμανση του πλανήτη και η κλιματική αλλαγή, καθώς και για τους τρόπους αντιμετώπισής τους.

 

Ιστορία

Το 2004 η WWF Αυστραλίας, αντιμετωπίζοντας τα πορίσματα των επιστημονικών ερευνών, συναντήθηκε με το διαφημιστικό πρακτορείο Leo Burnett Sydney, ώστε «να συζητηθούν ιδέες δραστηριοποίησης των Αυστραλών απέναντι στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής». Η ιδέα μίας μεγάλης κλίμακας διακοπής της ηλεκτρικής ενέργειας υλοποιήθηκε το 2006, αρχικά με τον τίτλο “The Big Flick” . To WWF Αυστραλίας παρουσίασε την ιδέα στην Εταιρεία Fairfax Media, η οποία μαζί με την δήμαρχο του Σίδνεϋ, Clover Moore, συμφώνησαν να την υποστηρίξουν. Η Ώρα της Γης πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 31 Μαρτίου 2007 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, στις 7:30 μ.μ., τοπική ώρα.