Μελέτιος Β'

Image

ο επίσκοπος Κιτίου Μελέτιος εκτελέστηκε από τους Τούρκους στις 9 Ιουλίου του 1821, μαζί με τον αρχιεπίσκοπο Κυπριανό και πολλούς άλλους εξέχοντες Κυπρίους. Επίσκοπος Κιτίου από τις 3 Νοεμβρίου 1810 μέχρι τον θάνατό του το 1821. Διαδέχθηκε τον επίσκοπο Χρύσανθο, ενώ αυτού διάδοχος ήταν ο επίσκοπος Λεόντιος.

 

Ο Μελέτιος καταγόταν από την Μυριανθούσα (=Μαραθάσα). Ήταν αρχιμανδρίτης το 1810, όταν η μερίδα εκείνη των παραγόντων της Κύπρου που υποστήριζε την άνοδο του οικονόμου της Αρχιεπισκοπής Κυπριανού στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, κατόρθωσε να πείσει τους Τούρκους να εκδώσουν διάταγμα εξορίας του γηραιού αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου. Δεν γνωρίζουμε ποιόν ακριβώς ρόλο είχε διαδραματίσει στο ζήτημα της εξορίας του Χρυσάνθου ο Μελέτιος — εάν ήταν αναμεμειγμένος — πάντως ο ίδιος ευεργετήθηκε ανερχόμενος σε επισκοπικό θρόνο. Διότι μαζί με τον γηραιό αρχιεπίσκοπο Χρύσανθο εξορίστηκε από την Κύπρο και ο συγγενής του, επίσκοπος Κιτίου Χρύσανθος. Μαζί δε με τα διατάγματα για την εξορία τους, έφθασαν στην Κύπρο από την Υψηλή Πύλη και τα βεράτια με τα οποία διορίζονταν ο μεν Κυπριανός αρχιεπίσκοπος Κύπρου, ο δε Μελέτιος επίσκοπος Κιτίου.

 

Προέκυψε όμως πρόβλημα χειροτονίας των νέων ιεραρχών, αφού οι προκάτοχοί τους, έστω κι εξόριστοι, ευρίσκονταν ακόμη στη ζωή. Όμως πολύ σύντομα ο αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος πέθανε στην οδό της εξορίας (1η Οκτωβρίου 1810), οπότε ο Κυπριανός μπόρεσε να χειροτονηθεί . Ο νέος αρχιεπίσκοπος χειροτονήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1810, οπότε αυτός πλέον χειροτόνησε τον Μελέτιο επίσκοπο Κιτίου στις 3 Νοεμβρίου 1810.

 

Ως επίσκοπος Κιτίου ο Μελέτιος προώθησε την ελληνική εκπαίδευση στην εκκλησιαστική του περιφέρεια. Αυτός ήταν, πιθανότατα, ο ιδρυτής της Ελληνικής Σχολής Λάρνακος, μιμούμενος ίσως τον αρχιεπίσκοπο Κυπριανό που ίδρυσε την Ελληνική Σχολή Λευκωσίας. Είναι άγνωστο πότε ακριβώς ιδρύθηκε η Σχολή στη Λάρνακα, πάντως πριν από το 1821 εάν ιδρυτής της ήταν ο Μελέτιος. Γνωστό όμως είναι ότι ο Μελέτιος είχε βοηθήσει και συνδράμει και οικονομικά για την ίδρυση της Ελληνικής Σχολής Λεμεσού (η πόλη ήταν υπό την εκκλησιαστική δικαιοδοσία του), που ιδρύθηκε το 1819. Όπως αναφέρει δε σε επιστολή του ο Ιλαρίων ο Κύπριος, ημερομηνίας 20 Μαρτίου 820, προς τον φίλο του Νικόλαο Θησέα στην Τεργέστη:

 

... Ὁ Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κιτίου κύριος Μελέτιος ἔδωκεν ἀφιέρωμα τήν ἐν Λεμησῷ μητρόπολίν του καί ταύτην μετεμόρφωσαν εἰς σχολήν...

 

Δεν γνωρίζουμε κατά πόσον ο Μελέτιος είχε μυηθεί στη Φιλική Εταιρεία, όπως ο αρχιεπίσκοπος Κυπριανός, αλλά τούτο είναι τόσο πιθανόν ώστε μπορεί να θεωρηθεί βέβαιο.

 

Την 9η Ιουλίου 1821, ο επίσκοπος Μελέτιος εκτελέστηκε από τους Τούρκους στη Λευκωσία, μαζί με τον αρχιεπίσκοπο Κυπριανό και τους άλλους ιεράρχες. Ήταν μάλιστα, όπως αναφέρεται στις πηγές, ο πρώτος που καρατομήθηκε.

Φώτο Γκάλερι

Image