Καϊλή Μιχαήλ (Σιάλος)

Image

Πεσών κατά τη διάρκεια του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα του 1955-1959. Γεννήθηκε στην κωμόπολη Λύση, της επαρχίας Αμμοχώστου, στις 13 Απριλίου 1933. Στις 23 Αυγούστου του 1958, ενώ διακινούσε τη νύχτα οπλισμό της Οργάνωσης μαζί με άλλους δυο συγχωριανούς του, τους Δημήτρη Αναστάση* και  Παναγή Σακκά Καλλή*, η τριμελής ομάδα τους έπεσε σε ενέδρα   Άγγλων στρατιωτών κοντά στη Λύση. Η ομάδα, αν και αιφνιδιάστηκε, δεν παραδόθηκε αλλά πρόβαλε αντίσταση. Ο Σιάλος Καϊλή, κι οι άλλοι δυο συναγωνιστές του, σκοτώθηκαν.

 

Ο Σιάλος Καϊλή ήταν ορφανός από μητέρα. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο Λύσης και ως ο μεγαλύτερος αδελφός μπήκε στη βιοπάλη να βοηθήσει τον πατέρα του στο μεγάλωμα των αδελφών του. Εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ τον Ιούλιο του 1955 και κατατάχθηκε στις ομάδες κρούσεως Λύσης. Καταζητήθηκε στις 10 Αυγούστου 1956 και κατέφυγε στο αντάρτικο. 

Έλαβε μέρος σε πολλές επιθέσεις εναντίον των Άγγλων με τους αντάρτες του υποτομέα Λύσης και άλλους αγωνιστές της Λύσης. Στις επιθέσεις αυτές ο Σιάλος διακρινόταν για την ανδρεία του.

 

Τη νύκτα της 23ης Αυγούστου 1958 ενέπεσε με τρεις συναγωνιστές του σε ενέδρα Άγγλων στρατιωτών, ενώ μετέφεραν προς απόκρυψη μεγάλη ποσότητα οπλισμού. Με το “αλτ” που πρόσταξαν οι Άγγλοι, ο Σιάλος πυροβόλησε και πέτυχε τον πρώτο Άγγλο στρατιώτη, σύμφωνα με μαρτυρία του Παναγή Λάρκου που επέζησε. Έριξε τη μια από τις δυο χειροβομβίδες που κρατούσε και άλλοι πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν. Δέχτηκαν όμως τα πυρά δεύτερης ομάδας Άγγλων στρατιωτών, από τα οποία ο Σιάλος έπεσε νεκρός. Στο χέρι του βρέθηκε και η δεύτερη από τις χειροβομβίδες που διέθετε, ένδειξη ότι, αν και βαριά πληγωμένος, ανέμενε τους Άγγλους να πλησιάσουν, για να επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα ρίχνοντάς την και δίνοντας την ευχέρεια στους συναγωνιστές του να διαφύγουν.