Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Λύσσας

Image

Η «Συμμαχία για τον Έλεγχο της Λύσσας» (ARC) καθιέρωσε την 28η Σεπτεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λύσσας για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με τη λύσσα. Είναι επίσημα αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ και έχει υποστηριχθεί από οργανισμούς για την ανθρώπινη και ζωική υγεία όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Ζωική Υγεία και τα Αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών.

Η Παγκόσμια Ημέρα για τα λύσσα λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις 28 Σεπτεμβρίου, την επέτειο του θανάτου του Λουί Παστέρ, ο οποίος, μαζί με συνδέλφους του, ανέπτυξε το πρώτο αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της λύσσας.

Η Λύσσα είναι λοιμώδης ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος, που μεταδίδεται στον άνθρωπο από το δάγκωμα και το σάλιο ζώων που είναι φορείς του ιού της λύσσας και υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποβεί θανατηφόρος.

Σύμφωνα με τις διεθνείς ιατρικές στατιστικές, ένας άνθρωπος πεθαίνει από λύσσα κάθε δέκα λεπτά και περίπου 55.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο.