Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων

Image

Κάθε χρόνο στις 18 Οκτωβρίου λαμβάνει χώρα η Πανευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων (EU Anti-Trafficking Day), με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να αναδείξει την ανάγκη για πιο αποτελεσματικά μέτρα στην πρόληψη και καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, ενός από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

 

Η εμπορία ανθρώπων, γνωστή και με τον αγγλικό όρο trafficking, έχει ως αντικείμενα κυρίως την εξαναγκαστική εργασία στην ιδιωτική οικονομία, τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την αφαίρεση οργάνων και ιστών του σώματος. Είναι μια διεθνοποιημένη επικερδής επιχείρηση, με τζίρο 24 δισεκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο.

Έχει υπολογισθεί ότι κάθε χρόνο 21 εκατομμύρια άνθρωποι πέφτουν θύματα του trafficking, οι 800.000 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα θύματα είναι κατά κύριο λόγο γυναίκες υπήκοοι της ΕΕ από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Ωστόσο, η εμπορία ανθρώπων πλήττει και άνδρες υπηκόους της ΕΕ, οι οποίοι πέφτουν κατά κύριο λόγο θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης, καθώς και άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και εξαναγκάζονται σε εγκληματικές πράξεις, επαιτεία και εικονικούς γάμους.

 

Η ΕΕ έχει πλήρη επίγνωση του προβλήματος της εμπορίας ανθρώπων και έχει θέσει την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων στο επίκεντρο των σχετικών πολιτικών της. Το 2011 ψηφίστηκε νόμος, ο οποίος υποχρεώνει τις χώρες της ΕΕ να παρέχουν στα θύματα βοήθεια, στήριξη και προστασία και να αξιολογούν τις ιδιαίτερες ανάγκες τους.

 

Από το 2004 έως το 2015, η ΕΕ χρηματοδότησε 321 προγράμματα κατά της εμπορίας ανθρώπων σε 26 χώρες της με συνολικά 158 εκατ. ευρώ. Κύριο αντικείμενο των προγραμμάτων αυτών ήταν η καταπολέμηση της εργασιακής εκμετάλλευσης, της εμπορίας παιδιών και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης,

 

Η ΕΕ έχει θεσπίσει ειδική νομοθεσία για ορισμένες ομάδες θυμάτων, όπως τα παιδιά που πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και παιδικής πορνογραφίας, με στόχο να καλύπτονται άμεσα οι ανάγκες τους.

 

Περισσότερες πληροφορίες:

 

EPRS, Η διάσταση του φύλου στην εμπορία ανθρώπων

 

Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΓΔ Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων

 

Έκθεση της Ευρωπόλ σχετικά με την εμπορία ανθρώπων στην ΕΕ

 

EPRS | Υπηρεσία Έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου