Θεοφάνους Νίκος

Image

Πεσών κατά τη διάρκεια του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα του 1955 -1959. Γεννήθηκε στο Κάιρο, από εκεί εγκατεστημένους Κυπρίους γονείς στις 6 Δεκεμβρίου1936, και σκοτώθηκε από Βρετανούς στρατιώτες στις 11  Σεπτεμβρίου του 1956.

 

Η οικογένεια του Νίκου Θεοφάνους επέστρεψε στην Κύπρο από την Αίγυπτο το 1948 και κατοίκησε στην Παλλουριώτισσα. Ο Νίκος Θεοφάνους αποφοίτησε από την Εμπορική Σχολή Σαμουήλ της Λευκωσίας κι εργάστηκε ως τραπεζικός υπάλληλος (στην Εθνική Τράπεζα Ελλάδος, υποκατάστημα οδού Λήδρας, στη Λευκωσία). Ως μέλος της ΕΟΚΑ, κατά τη διάρκεια του αγώνα, έδρασε μαζί με τις ομάδες της Σχολής Σαμουήλ. Η δραστηριότητά του περιελάμβανε ρίψεις βομβών και φυλλαδίων, μεταφορά κι απόκρυψη οπλισμού, αναγραφή συνθημάτων, διαφώτιση και άλλα. Σύντομα όμως εντάχθηκε και στις ομάδες κρούσεως -εκτελέσεων, κι ανήκε στην ομάδα του Νίκου Σαμψών που δρούσε στη Λευκωσία και στη γύρω περιοχή.

 

Μετά από μια βομβιστική επίθεση στη Λευκωσία, προκάλεσε τις υποψίες των Βρετανών που όμως δεν βρήκαν ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίον του. Σε άλλη περίπτωση, συνελήφθη ένα βράδυ και κρατήθηκε για λίγες μέρες. Όμως είχε προλάβει να κρύψει το περίστροφό του στο νεκροταφείο της Παλλουριώτισσας, οπότε και πάλι δεν προέκυψε τίποτα το ενοχοποιητικό.

 

Την τρίτη φορά που ανεκόπη από τους Βρετανούς, στον δρόμο Λευκωσίας -Κερύνειας (κάπου κοντά στην Αγίρτα), πρόλαβε να κρύψει το περίστροφο που μετέφερε κάτω από μια χαρουπιά. Την επόμενη μέρα πήγε εκεί για να πάρει το όπλο του. Επιστρέφοντας, ανεκόπη σε στρατιωτικό μπλόκο όπου ερευνήθηκε και βρέθηκε στην κατοχή του το όπλο. Ενώ μεταφερόταν για ανάκριση, προσπάθησε να διαφύγει οπότε πυροβολήθηκε. Πέθανε λίγο αργότερα στο νοσοκομείο της Κερύνειας όπου είχε μεταφερθεί.