Λαϊκό Ταμιευτήριο Λεμεσού

Ο πρόδρομος της Λαϊκής Τράπεζας

Image

Το Λαϊκό Ταμιευτήριο Λεμεσού ιδρύθηκε το 1901. Ιδρυτές του ήταν οι, Αγαθοκλής Φραγκούδης, Χριστόδουλος Σώζος, Ιωάννης Κυριακίδης και Νεοκλής Ιωαννίδης με πρώτον διευθυντή του τον Γεώργιο Θ Ρωσσίδη. «Σκοπός τους η ενθάρρυνση της αποταμίευσης ανάμεσα στο κοινό και ιδιαίτερα τους εργαζομένους. Το ταμιευτήριο στεγαζόταν αρχικά σ' ένα σπίτι στη Λεμεσό, σύντομα όμως, με την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη του κοινού, άρχισε να δυναμώνει και απέκτησε το δικό του οίκημα στην οδό Αθηνών.

 

Το 1922 θεσπίστηκε ο Νόμος περί Δημοσίων Εταιρειών και το 1924, το Λαϊκό Ταμιευτήριο Λεμεσού μετατράπηκε σε πλήρη τράπεζα και ενεγράφη ως εταιρεία με την επωνυμία Λαϊκή Τράπεζα Λεμεσού Λτδ, αργότερα γνωστή ως Λαϊκή Τράπεζα (Cyprus Popular Bank). 

 

Καθόλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα η Λαϊκή Τράπεζα υπήρξε μια συνεχώς αναπτυσσόμενη Τράπεζα με κύριους μετόχους της τον Ευαγόρα Λανίτη και την Βρετανική τράπεζα HSBC. Διεθύνων σύμβουλος και εν γένει ιθύνων νους επί σειρά ετών υπήρξε ο Κίκης Λαζαρίδης από το 1970 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2006 όταν παραιτήθηκε και η Τράπεζα πέρασε στα χέρια του Ανδρέα Βγενόπουλου και της ελληνικής τράπεζας Marfin. Εκτός από τον κ. Ανδρέα Βγενόπουλο στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου Λαϊκής η παρουσία της Marfin συμπληρώθηκε με τη συμμετοχή τριών ακόμη μελών, των κυρίων Μάρκου Φόρου, Κυριάκου Μάγειρα και Μανώλη Ξανθάκη.

 

Η οικονομική κρίση των αρχών του 21ου αιώνα, με πολύ σοβαρές επιπτώσεις τόσο σε Κύπρο όσο και σε Ελλάδα, επηρέασε φυσικά, σε μεγάλο βαθμό και το όλο τραπεζικό σύστημα. Μια από τις σημαντικότερες επιπτώσεις υπήρξε η διάλυση της Λαϊκής Τράπεζας το 2013, της οποίας και πολλοί καταθέτες χάσανε τα χρήματα τους. Πολλοί άλλοι καταθέτες υπέστησαν "κούρεμα"

 

Η Λαϊκή είχε τεθεί υπό εξυγίανση, σύμφωνα και με την πολιτική απόφαση που λήφθηκε στο Eurogroup, στις 25 Μαρτίου 2013 με την εφαρμογή του μέτρου της πώλησης εργασιών. 

 

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι εργασίες, οι ασφαλισμένες καταθέσεις, οι υποχρεώσεις από έκτακτη ρευστότητα (ELA) και η μεγάλη πλειοψηφία των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας να μεταβιβαστούν στην Τράπεζα Κύπρου, η οποία ως αντίτιμο, και στη βάση ανεξάρτητης εκτίμησης που διενήργησε η KPMG Λονδίνου, εξέδωσε και παραχώρησε στη Λαϊκή Τράπεζα το 18,1% του μετοχικού της κεφαλαίου. 

 

Το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 9,6% μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου τον Δεκέμβριο του 2014.

 

Ο Ειδικός Διαχειριστής της Λαϊκής Τράπεζας, με έγκριση και οδηγίες της Αρχής Εξυγίανσης, διόρισε τον Νοέμβριο του 2016 τις διεθνείς επενδυτικές τράπεζες HSBC και Deutsche Bank για να συμβουλεύσουν για τις στρατηγικές επιλογές για την πώληση των μετοχών και την ετοιμασία σχετικού οδικού χάρτη.

 

Περί τα μέσα Μαΐου του 2017 ο Ειδικός Διαχειριστής της Λαϊκής είχε ανακοινώσει την ολοκλήρωση της πώλησης πακέτου 21,4 εκ. μετοχών της Τράπεζας Κύπρου έναντι τιμήματος €65 εκατομμυρίων. 

Συνεπεία τούτου το μερίδιο της Λαϊκής Τράπεζας στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου υποχώρησε στο 4,8%.

 

 

Χρονολόγιο

1924 Η Popular Savings Bank της Λεμεσού μετονομάστηκε σε Popular Bank of Limassol και έγινε η πρώτη εταιρία της Κύπρου της οποίας οι μετοχές διαπραγματεύτηκαν δημοσίως.

1967 Η Popular Bank of Limassol μετονομάστηκε σε Cyprus Popular Bank (CPB) ως ένδειξη της επέκτασής της πέρα από τη Λεμεσό.

1968 Η CPB ίδρυσε το πρώτο της κατάστημα στη Λευκωσία.

1969 Η CPB ίδρυσε το πρώτο της κατάστημα στην Αμμόχωστο.

1970 Η CPB ίδρυσε τα πρώτα της καταστήματα στην Πάφο και τη Λάρνακα. Η Midland Bank αγόρασε το 22% των μετοχών της CPB.

1971 Η CPB μετέφερε την έδρα της από τη Λεμεσό στη Λευκωσία.

1974 Η CPB ίδρυσε το πρώτο της κατάστημα στο Λονδίνο.

1983 Η CPB αγόρασε όλα τα καταστήματα της Grindlays Bank στην περιοχή υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.

1992 Η CPB ίδρυσε το πρώτο κατάστημα της Ευρωπαϊκής Λαϊκής Τράπεζας στην Αθήνα. Η CPB κατείχε το 58% των μετοχών της τράπεζας, με το υπόλοιπο να βρίσκεται στα χέρια της HSBC (πρώην Midland Bank) και άλλων Ελλήνων και Κυπρίων επενδυτών. Η CPB ίδρυσε καταστήματα στη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο Κρήτης.

1995 Η CPB ίδρυσε τα πρώτα της καταστήματα στη Νότιο Αφρική και το Τορόντο.

1996 Η CPB ίδρυσε τα πρώτα της καταστήματα στην Αυστραλία.

1997 Η CPB ίδρυσε τα πρώτα της καταστήματα στη Σερβία και τη Ρωσία.

1998 Η CPB ίδρυσε το πρώτο της κατάστημα στη Νέα Υόρκη.

2000 Η Popular Bank Group μετονομάστηκε σε Laiki Group.

2001 Η Laiki Group ίδρυσε 5 νέα καταστήματα στην Αυστραλία.

2005 Η Laiki Group ίδρυσε τη Λαϊκή Τράπεζα με έδρα το Γκέρνσεϊ και εξαγόρασε την Bank Centrobank της Σερβίας.

2006 Η ελληνική Marfin Financial Group εξαγόρασε το ποσοστό της HSBC στη Λαϊκή Τράπεζα, αποκτώντας έτσι ένα ισχυρό μερίδιο μειοψηφίας. Στη συνέχεια μέσω περαιτέρω εξαγορών η Marfin Group πέτυχε να αποκτήσει τον έλεγχο της Λαϊκής Τράπεζας, την οποία μετονόμασε σε Marfin Popular Bank.[2]

Στην Ελλάδα η Marfin Group συγχώνευσε τις τράπεζες Egnatia, Laiki και Marfin για να σχηματίσει τη Marfin Egnatia Bank, που είναι θυγατρική (με ποσοστό 95%) της Marfin Popular Bank.

2007 Η τράπεζα ανακοίνωσε την εξαγορά του 50,12% της εσθονικής AS SBM Pank.

Η MPB επίσης αγόρασε το 99.2% της ουκρανικής Marine Transport Bank έναντι US$ 156 εκατομμυρίων. Αυτή η τράπεζα ιδρύθηκε το 1993 ως Marine Trade Bank και μετονομάστηκε σε Marine Transport Bank το 1996. Εδρεύει στην Οδησσό και έχει δίκτυο 86 καταστημάτων.

Η  MPB αγόρασε το 43% της μαλτέζικης Lombard Bank για €48 εκατομμύρια από τη Banca della Svizzera Italiana του Λουγκάνο.

2008 Η Marfin Popular Bank ολοκλήρωσε την αγορά του 50,4% της CJSC RPB Holding, μητρικής εταιρίας της Rossisysky Promishlenny Bank (Rosprombank), έναντι 83 εκατομμυρίων € , καθιστώντας την έτσι την πρώτη ελληνική ή κυπριακή τράπεζα που απέκτησε έλεγχο τράπεζας στη Ρωσία.

2010 Η MPB πωλεί το 85% της Laiki Bank Αυστραλίας σε Τράπεζα της Βηρυτού, με νέο όνομα: Ελληνική Τράπεζα Βηρυτού.

2011 Η MPB πωλεί την πλειοψηφία των μετοχών της στην εσθονική θυγατρική της, και επιστρέφει στο ιστορικό της όνομά: Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου (Cyprus Popular Bank).

2013 Στις 26 Μαρτίου 2013 η Τράπεζα Πειραιώς επιλέχτηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την απόκτηση των ελληνικών υποκαταστημάτων των τριών Κυπριακών τραπεζών που δραστηριοποιούνταν και στην Ελλάδα μεταξύ των οποίων και η Cyprus Popular Bank

 

 

Πηγή:

  1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image