Βεργόπουλος Ιωάννης

Ευεργέτης στο Παγκύπριο Γυμνάσιο

Image

Ο Ιωάννης Βεργόπουλος καταγόταν από το Βόλο. Γεννήθηκε στο χωριό Μούρεσι της Θεσσαλίας το 1863 και πέθανε το 1922. Σπουδασε μηχανικός. Μετακινήθηκε και έζησε στην Κύπρο, όπου με το θείο του Κ. Διανέλλο από την Μακρυνίτσα Πηλίου, ήταν ιδιοκτήτης καπνοβιομηχανίας. Υπήρξε ένας από τους μεγάλους ευεργέτες του Παγκύπριου Γυμνασίου.

 

Στις 27 Οκτωβρίου 1921, ένα χρόνο μετα απο την καταστροφή του Πάγκυπρίου Γυμνασίου απο πυρκαγιά, ο Ιωάννης Βεργόπουλος ανέλαβε όλη τη δαπάνη για την ανέγερση νέου σχολικού κτηρίου, το οποίο θα ανταποκρίνεται περισσότερο στις παιδαγωγικές και άλλες σχρολικές απαιτήσεις. Το κτηριο περιλάμβανε πέντε αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα καθηγητών και προπύλαια. Στις 24 Ιανουαρίου 1922 ανακοίνωσε αύξηση της δωρεάς του για την ανέγερση τεσσάρων ακόμη αιθουσών διδασκαλίας. Το ποσόν της δωρεάς του Βεργόπουλου ανήλθε συνολικά σε 5.000 λίρες. Ο δωρητής πέθανε λίγο αργότερα στην πατρίδα του. Προς τιμήν του το κτήριο ονομάστηκε «Βεργοπούλειο» (και μετά τις περαιτέρω αναπτύξεις του Σχολείου σε «Βεργοπούλειος Πτέρυξ»). Στήθηκε η προτομή του στο προάυλιο του Σχολείου, και αθλοθετήθηκε στην μνήμη του το «Βραβείο Γεωργίου Πούλια»

 

Η προτομή του είναι ένα από τα τέσσερα μνημεία που βρίσκονται στο προαύλιο του Παγκύπριου Γυμνασίου και αποτελεί έργο του αρχιτέκτονα και γλύπτη Α. Θυμόπουλου.

 

Πηγή:

www.polignosi.com