Κύρου Άδωνις

Ο εκδότης της Εστίας

Image

Δημοσιογράφος, γιος του Κύρου Ιωαννίδη  και της Ευφροσύνης Λιασίδη.  Ο Αδωνις Κύπρου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1872 και πέθανε στην Αθήνα το 1918. Φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και σπούδασε νομικά στην Αθήνα. Λίγο μετά τον τοκετό της, το 1870 η Ευφροσύνη Λιασίδη πεθαίνει αφήνοντας ορφανό νήπιο τον Άδωνι Ιωαννίδη. Ο πατέρας του, πολυάσχολος και ίσως μη ικανός ν’ αναλάβει την ανατροφή του γιού του, αποστέλλει τον Άδωνι στους αδελφούς της μητέρας του. Ο θείος του, Δήμαρχος Λευκωσίας,  Αχιλλέας Λιασίδης, γίνεται ο κηδεμόνας του νεαρού Άδωνι.  Μετά τις σπουδές του,  ενήλικος πλέον, αλλάζει το επώνυμο του «Ιωαννίδης» και κατά την κυπριακή συνήθεια, υιοθετεί το όνομα του πατέρα του –Κύρου- ως δικό του επώνυμο. Έκτοτε αποκαλείται Άδωνις Κύρου.


Ο Αχιλλεύς Λιασίδης τον αποστέλλει  κατ’ αρχάς στην Αλεξάνδρεια και κατόπιν στο Λονδίνο με σκοπό να συναντηθεί εκεί με τα μέλη της Κυπριακής Παροικίας και να βοηθήσει την ένωση της Κύπρου, η οποία βρισκόταν υπό τη Βρετανική Κυριαρχία, με την Ελλάδα.


Ενώ ο Άδωνις βρισκόταν στην Αγγλία, ο κηδεμόνας του πληροφορήθηκε για την κίνηση πολιτών και στρατιωτικών να ιδρύσουν την Εθνική Εταιρεία στην Αθήνα με σκοπό την απελευθέρωση του αλύτρωτου Ελληνισμού. Αποφασίζει λοιπόν να στείλει εκεί τον 22χρονο Άδωνι ως σύνδεσμο. Έτσι από το 1892 ο Άδωνις Κύρου εγκαθίσταται στην Αθήνα χωρίς ποτέ πια να επιστρέψει στην αγαπημένη του Κύπρο, που όμως πάντοτε νοσταλγούσε.

 

Δημοσιογραφία

Στην Αθήνα σύντομα θα τον κερδίσει η δημοσιογραφία, στην οποία κι αφιερώθηκε. Μαθήτευσε κοντά στον Βλάση Γαβριηλίδη και το 1894 προσλήφθηκε ως συντάκτης στην αθηναϊκή εφημερίδα Ἑστία.  Κατά καιρούς έγραφε στην εφημερίδα «Πατρίς» της Λευκωσίας, την οποία εξέδιδε ο θείος του Αχιλλεύς Λιασίδης.  Αρχικά απασχολήθηκε ως συντάκτης στο «Σκριπ» του Ευάγγελου Κουσουλάκου και στην «Ακρόπολη» του Βλάση Γαβριηλίδη. Το 1894 ο Άδωνις Κύρου μεταπήδησε στην νεοεκδοθείσα «ΕΣΤΙΑ» με την οποία θα συνδέσει και όλη του τη ζωή. 
Παράλληλα αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα υπέρ της υπόδουλης πατρίδας του.


Στενός συνεργάτης του Γεωργίου Δροσίνη γίνεται πολύ γρήγορα ο αχώριστος φίλος των ποιητών «του Κύκλου της Εστίας», και των λογοτεχνών με κεντρικό πρόσωπο τον κουμπάρο του Γεώργιο Σουρή, δημιουργό του «Ρωμηού».


Όταν ο 1897 ο Δροσίνης εγκαταλείπει την δημοσιογραφία, ο Άδωνις Κύρου, με την οικονομική ενίσχυση του πατέρα του και του θείου του, αγοράζει την «ΕΣΤΙΑ» και καθίσταται ιδιοκτήτης και διευθυντής της σε ηλικία 27 ετών.

 

Η Δανάη Κουμάνη

Πολύτιμος συνεργάτης του μέχρι το θάνατό του στα 48 του χρόνια είχε τη σύζυγό του Δανάη Κουμάνη, εκ Ρουμανίας, με την οποία έζησε 22 χρόνια κι απόκτησε 3 αγόρια: τον Αχιλλέα, τον Κύρο και τον Αλέξανδρο. Μετά τον θάνατο του συζύγου της και επειδή τα τρία τέκνα της ήταν ακόμη ανήλικα, η Δανάη ανέλαβε να τους εμφυσίσει και να τους μεταδώσει το «πνεύμα» της Εστίας για να συνεχισθεί το έργο του πατέρα τους και να εξασφαλισθεί και το μέλλον τους. Ξεπερνώντας τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες που παρουσίαζε, εκείνη την εποχή, το γεγονός ότι ήταν γυναίκα, η Δανάη Αδώνιδος Κύρου συνέχισε θαρραλέα και υπεύθυνα την κληρονομιά του συζύγου της.
Υπήρξε επίσης χρήσιμο μέλος της Αθηναϊκής Κοινωνίας με εξαιρετική δράση στο Άσυλο των Ανιάτων και στο Λύκειο των Ελληνίδων.


Το καλύτερο ελεγείο στην Δανάη Κύρου αφιέρωσε ο Ιωάννης Δαμβέργης στο λεύκωμά της το 1904:
«Αν σ’ ερωτήσουν τι έκαμες
στην Γη, φίλη κυρία;
-Έκαμα ό,τι και ο Ξενοφών
Κύρου παιδία!

 

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος την χαρακτήρισε το 1924 ως τον «Καλό άγγελο της οικογενειακής Εστίας και της άλλης».

Γενικώς η συμμετοχή της προς την ΕΣΤΙΑ ήταν σημαντική. Στο Μουσείο Δροσίνη τιμάται η Δανάη Α. Κύρου με συχνές αναφορές στο έργο και την προσωπικότητά της. Μια φωτογραφία της δίνει το κέντρισμα να μνημονευτεί.
 
Πολιτικό σχολείο
Ο σύζυγός της Άδωνις Κύρου υπήρξε ο εμπνευστής του πολιτικού σχολείου, ο προοδευτικός αρθρογράφος κι ο δημοσιογράφος ο οποίος εισήγαγε τις «Μικρές Αγγελίες» και την «περιληπτική ειδησεογραφία» στις στήλες των Ελληνικών εφημερίδων. Χάρις στις ικανότητες του Άδωνι Κύρου και των συνεργατών του η «Εστία» αναγνωρίστηκε ως η προοδευτικότερη εφημερίδα του Ελληνικού Τύπου. Ο Άδωνις Κύρου εθεωρείτο ως ένας από τους κορυφαίους Έλληνες δημοσιογράφους της εποχής του. Μεταξύ άλλων, διακρίθηκε ιδιαίτερα και στο χρονογράφημα.

 

Συνεχιστές

Την έκδοση της Ἑστίας συνέχισαν οι δυο γιοι του Αχιλλεύς και Κύρος Κύρου.  Ένας τρίτος γιος του Άδωνι Κύρου, ο Αλέξης Κύρου, είχε ακολουθήσει τη διπλωματική σταδιοδρομία.

 

 

Πηγές: 

  1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια
  2. Μουσείο Δροσίνη- Αδωνις Κύρου - Λίλιαν Σβάρνα
    Ομότιμη Καθηγήτρια Καθολικού Πανεπιστημίου Παρισίου
  3. Η Έστία έγινε 120 χρονών

Φώτο Γκάλερι

Image
Image