Φοινί καταρράκτης- φαράγγι

Image

Στο χωριό Φοινί, στην περιοχή «Χαντάρας» υπάρχει ένας μαγευτικός καταρράκτη, ο καταρράκτης της Χαντάρας, που σε συνδυασμό με το καταπράσινο των δέντρων και τις απότομες βουνοκορφές από τις οποίες ρέει ασταμάτητος συνθέτει ένα μαγευτικό σκηνικό.

Πλησίον του καταρράκτη βρίσκονται τα θεμέλια ενός παλιού νερόμυλου, που λειτουργούσε πιθανότατα στις αρχές 20ού αιώνα.

Το δύσβατο της περιοχής και η απουσία του ανθρώπινου παράγοντα, επέτρεψαν στη φύση να επικρατήσει και να δημιουργήσει ένα τοπίο βγαλμένο από άλλη εποχή. Φαράγγια που καλύπτονται από αιωνόβια δεντρά, ποτάμια που σχηματίζουν φυσικές πισίνες, και βράχια που υπενθυμίζουν ποιος κάνει κουμάντο στη περιοχή. Επιπρόσθετα, ο επισκέπτης μπορεί να περιδιαβεί ένα πανέμορφο μονοπάτι της φύσης μήκους 4,3 χιλιομέτρων στο οποίο θα την πλούσια χλωρίδα του, αναμεσά σε αλλά κυριαρχεί η Τραχεία Πεύκη (Pinus brutia), η Λατζιά (Quercus alnifolia), η ανδρουκλιά (Arbutus adrachne) και στην κοίτη του ποταμού ο πλάτανος (Platanus orientalis).

Η πρόσβαση στον επιβλητικό καταρράκτη γίνεται μέσω ενός σύντομου χωματόδρομου. Ο καταρράκτης αναδύεται στο μέσο ενός άγριου παρθένου τοπίου με σκλήδρους, πλατάνια, πεύκα, λατζιές, ρούδι και κουμαριές. Ο επισκέπτης μαγεύεται από τις μυρουδιές του λάδανου, της φασκομηλιάς και της λεβάντας, σε συνδυασμό με το γλυκό κελάδημα του αηδονιού.

Περπατώντας κανείς το μονοπάτι σε δίσβατες περιοχές αντικρίζει  ένα  φυσικο φαράγγι που σφύζει από ζωή καθώς η απουσία της ανθρώπινης παρέμβασης αφήνει ανενόχλητα πουλιά και φυτά. Αγριοσυκιές πλάτανοι και άλλα δένδρα που προφανώς οι σπόροι ταξίδεψαν αρκετά χιλιόμετρα με την ροή του ποταμού. Το μέρος δεν είναι επισκέψιμο από τον απλό ορειβάτη καθώς υπάρχουν αρκετές υψομετρικές διάφορες σε πολλά σημεία με κοφτερά βράχια.

Φώτο Γκάλερι

Image