Μαρούλλενας φαράγγι

Image

Το φαράγγι της Μαρούλλενας δημιουργήθηκε από τον  ποταμό Μαρούλλενα  στον οικισμό του Καλού Χωριού Ορεινής. Το φαράγγι διασχίζει το μονοπάτι μελέτης της φύσης «Πικρόβρυση της Μερίκας» με συνολικό μήκος περίπου 5 χιλιομέτρων. Έχοντας σαν αφετηρία τα δύο ενετικά γεφύρια της περιοχής, η διαδρομή περνά μέσα από την κοίτη του ποταμού, έως ότου καταλήξει μέσα από ένα μακρύ χωματόδρομο στην κορυφή του φαραγγιού, του οποίου το ύψος φθάνει σε μερικά σημεία τα 70 μέτρα περίπου.

 

Το Μονοπάτι της Φύσης Πικροβρύση της Μερίκας (που πήρε τ’ όνομά του από τα δάση μερίκας) ξεχωρίζει για την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του, αλλά εκτός από την όμορφη ξύλινη πεζογέφυρα που διευκολύνει τους περιηγητές του, εκεί υπάρχει και μία αρχαία γαλαρία μεταλλείου, καθώς κι ένας εκδρομικός χώρος για ξεκούραση.

 

Η Μαρούλλενα μαζί με τον Φαρμακά αποτελούν τους κύριους παραπόταμους του ποταμού του Ακακίου. Οι πηγές των δυο παραποτάμων είναι τα βουνά της Πιτσιλιάς, ιδιαίτερα η περιοχή μεταξύ των βουνοκορφών της Παπούτσας (1.554 μ.) και του Σταυρόπευκου (1.234 μ.).

Φώτο Γκάλερι

Image