ΔΗΠΑ

Δημοκρατική Παράταξη

Image

Η Δημοκρατική Παράταξη προχώρησε στην ιδρυτική της διακήρυξη την 21η Οκτωβρίου 2018.

Επικεφαλής της ΔΗΠΑ είναι ο Μάριος Κάρογιαν μαζί με σειρά στελεχών του ΔΗΚΟ που διαφώνησαν με τον Πρόεδρο του Νικόλα Παπαδόπουλο και είτε αποχώρησαν είτε απόβλήθηκαν.

 

Οπως αναφέρεται στη διακήρυξη της "η Δημοκρατική Παράταξη ιδρύεται για να καλύψει το πολιτικό κενό που έχει διαμορφωθεί στον κεντρώο χώρο, λόγω της επικράτησης ακραίων πολιτικών προσεγγίσεων που αναιρούν τον μετριοπαθή, συνθετικό, διαλεκτικό και υπεύθυνο χαρακτήρα του πολιτικού κέντρου, υποκαθιστώντας τον με τα ετερόκλητα, προσωποπαγή, αλλοπρόσαλλα και παρωχημένα στοιχεία του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου.

 

Η Δημοκρατική Παράταξη ιδρύεται για να στεγάσει και να εκφράσει τους μετριοπαθείς, τους μετρημένους, τους νηφάλιους, τους ψύχραιμους και τους ορθολογικούς πολίτες που δεν πιστεύουν στις στείρες αντιπαραθέσεις, που απορρίπτουν τον φανατισμό, που δυσανασχετούν με την ανευθυνότητα, που διαφωνούν με την προσωπολατρία, που δεν αποδέχονται την πατριδοκαπηλία, που δεν ανέχονται την καλλιέργεια της διχόνοιας, του διχασμού και του μίσους".

 

Ο Μάριος Κάρογιαν ο οποίος το 2006 εξελέγη σε Πρόεδρο του ΔΗΚΟ  μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2016  ήρθε σε αντιπαράθεση με την ηγεσία του κόμματος κυρίως σε ότι αφορά διαφορές στην προσέγγιση του Κυπριακού. Απεβλήθη από το ΔΗΚΟ μαζί με δεκάδες άλλα επώνυμα στελέχη το Φεβρουάριο του 2018 λίγο μετά τις Προεδρικές Εκλογές. Τον Οκτώβριο του 2018 ίδρυσε τη Δημοκρατική Παράταξη η οποία στις Ευρωεκλογές το Μάιο του 2019 πήρε ποσοστό 4%. 

Το όνομα Δημοκρατική Παράταξη ήταν το αρχικό όνομα του ΔΗΚΟ το οποίο ίδρυσε  ο Σπύρος Κυπριανού στις 12 Μαΐου του 1976 στη Λευκωσία. 

 

Οι αποβολές 

Σε ανακοίνωση του το ΔΗΚΟ στις 5 Φεβρουαρίου 2018 προχώρησε στο πρώτο κύμμα αποβολών. Ανέφερε ότι αφού το Πειθαρχικό Συμβούλιο εξέτασε τα γεγονότα και την υπεράσπιση όσων καταγγελλομένων εκπροσωπήθηκαν αυτοπροσώπως ή μέσω δικηγόρου, εξέδωσε απόφαση με βάση την οποία, αποβάλλονται οι Μάριος Καρογιάν, Αντιγόνη Παπαδοπούλου, Γιάννος Λακκοτρύπης, Χρίστος Φλουρέντζος, Μιχάλης Γιακουμή, Μάριος Πρωτοπαπάς, Τάκης Γαβριηλίδης, Γιάννος Τσάππας, Τάσος Κιτέος, Αντρέας Χαμπάκης, Αντώνης Αντωνίου (Σάββα) και Τάκης Αττιπάς.    

 

Αποχωρήσεις

Στις 28 Ιουλίου 2020 με κοινή δήλωση τους αποχώρησαν από την Κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ οι βουλευτές Γεώργιος Προκοπίου, Άγγελος Βότσης και Μαρίνος Μουσιούττας. Επίσης ο αντιπροέδρος του ΔΗΚΟ Αλέκος Τρυφωνίδης και το πρώην μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ Χρίστος Τσίγκης.

 

Ολοι οι αποχωρήσαντες προσχώρησαν στην πορεία στη ΔΗΠΑ και κατήλθαν στο Κοινό της ψηφοδέλτιο στις Βουλευτικές της 30ης Μαίου 2021. Στις Εκλογές η ΔΗΠΑ πήρε ποσοστό 6.10%, ψηφίστηκε συνολικά από 21.832 πολίτες και εξέλεξε 4 Βουλευτές. Τους Μάριο Κάρογιαν, Άλεκο Τρυφωνίδη, Μαρίνο Μουσιούττα και Μιχάλη Γιακουμή.

 

 

Πηγή:

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image