Ιακώβου Ανδρέας

Image

Ταλαντούχος Κύπριος ποιητής της νεότερης γενιάς, γνωστός και με το ψευδώνυμο Ανδρέας Ελσυνόρου. Γεννήθηκε στις  26 Απριλίου 1943 στο χωριό Πάνω Δευτέρα. Πέθανε στις 13 Αυγούστου 2004.

 

Ο Ανδρέας Ιακώβου, μετά το δημοτικό σχολείο Δευτεράς, φοίτησε διαδοχικά στο Κολέγιο Λευκωσίας και στο Γυμνάσιο Νεοκλέους. Μετά τη συμπλήρωση των γυμνασιακών του σπουδών, εργάστηκε ως ιδιωτικός υπάλληλος στη Λευκωσία. Το 1970 προσελήφθη από το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, όπου και εργάστηκε επί σειρά ετών ως λειτουργός προγραμμάτων στο τμήμα προγραμμάτων τηλεοράσεως. Σκηνοθέτησε διάφορες ταινίες κι επιμελήθηκε πολλά προγράμματα της τηλεοράσεως.

 

Ποίηση 

Ποιήματά του δημοσίευσε σε διάφορα έντυπα κατά καιρούς. Ποιήματά του ανθολογήθηκαν επίσης σε ανθολογίες και μεταφράστηκαν σε ξένες γλώσσες.  Στον χώρο της ποίησης εμφανίστηκε επίσημα το 1966, με την κυκλοφορία της πρώτης του αξιόλογης ποιητικής συλλογής, με τίτλο Ενέδρα. Το 1969 κυκλοφόρησε την δεύτερη, επίσης αξιόλογη, ποιητική του συλλογή με τίτλο Η Πολιορκία της Αβύσσου. Η τρίτη του ποιητική συλλογή εξεδόθη μετά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974, από όπου κι είναι εμπνευσμένη. Φέρει τον τίτλο Σπαθιά στον Άδη ακονισμένα και γιασεμιά προφητικά, και κυκλοφόρησε στα 1976.

 

Η ποίηση του Ανδρέα Ιακώβου είναι εμπνευσμένη από το ιστορικό παρελθόν και το τραγικό παρόν της Κύπρου, διακρίνεται δε για δυναμισμό αλλά και αγάπη και αγωνία για το νησί.

 

Δοκίμιο

Εξέδωσε το βιβλίο SHAKESPEARE UNPARADISED από καναδικό εκδοτικό οίκο. Το δοκιμιο  αναφέρεται με ιστορικές μαρτυρίες στον πραγματικό συγγραφέα των έργων του William Shakespeare. Στο βιβλίο αυτό υποστηρίζεται με ιστορικές μαρτυρίες ότι  ο πραγματικός συγγραφέας δεν είναι ο Gulielmus Shagsberd από το Stratford-on-Avon, όπως υποστηρίζεται από τους Άγγλους, αλλά ο Edward de Vere, the 17th Earl of Oxford. Το πιο πάνω δοκίμιο, που αναφέρεται και στην Κύπρο, επιμελήθηκε ο αδελφός του Αντώνιος Ιακώβου.

 

 

Πηγές:

  1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια
  2. Δευτερά: Ανδρέας Ιακώβου