Νέο Κύμα

Πολιτικό Κίνημα - Η άλλη Κύπρος

Image

Πολιτικό κίνημα που ιδρύθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2019 με σύνθημα «Οραματιζόμαστε μια Κύπρο που προοδεύει, εκσυγχρονίζεται και γίνεται καλύτερη». Το πλήρες όνομα της κίνησης είναι «Νέο Κύμα – Η άλλη Κύπρος». Επικεφαλής του Νέου Κύματος είναι ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου.

 

Οπως ανακοινώθηκε στην ιδρυτική του διακήρυξη που έγινε στην αίθουσα Καστελιώτισσα στη Λευκωσία "το Νέο Κύμα είναι ένα εργαστήριο ενός μοναδικού, πρωτοποριακού κοινωνικού πειράματος, πρωτόγνωρο για την Κύπρο. Είναι ένα κοινωνικό-πολιτικό start-up"!

 

Στόχος του Κινήνματος  είναι η αφύπνιση και κινητοποίηση της κοινωνίας για την ετοιμασία ενός νέου σχεδίου για τον τόπο. Το Νέο Κύμα θέλει να δημιουργήσει τη δεύτερη ευκαιρία για να φτιάξουμε ένα σύγχρονο κράτος, με βιώσιμα λυμένο το Κυπριακό, με μία αειφόρο οικονομία διαφορετική από τη σημερινή και μια κοινωνία ίσων ευκαιριών, βασισμένη στη δημιουργικότητα.

Ανάμεσα στους συνιδρυτές  και ο νομπελίστας Οικονομικών Χριστόφορος Πισσαρίδης. Το κύριο σώμα του Κινήματος είναι ένα 77μελές Συμβούλιο στο οποίο  περιλαμβάνονται πανεπιστημιακοί, προσωπικότητες από τον ιατρικό, επιστημονικό και επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και ο ποδοσφαιριστής Νεκτάριος Αλεξάνδρου.

 

Το Νέο Κύμα, όπως αναφέρθηκε στην ιδρυτική του διακήρυξη "είναι η κοινωνική πλειοψηφία του καινούριου, που αποζητά μια διαφορετική αρχιτεκτονική ανάπτυξης και έναν εναλλακτικό δρόμο για το μέλλον της πατρίδας μας, που θέλει τα νέα παιδιά να δημιουργούν στον τόπο μας, που θέλει τους νέους που έφυγαν να επιστρέψουν. Το Νέο Κύμα είναι η κοινωνική πλειοψηφία που διαχρονικά αδικείται από μια οργανωμένη κομματική μειοψηφία που συρρικνώνει την πατρίδα μας εδώ και έξι δεκαετίες".

 

Στόχοι

Στόχος του «Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος», όπως αναφλερεται μέσα από την ιστοσελίδα του "είναι μέσα από την παιδεία, τον πολιτισμό, την έρευνα, την καινοτομία, την αειφορία και άλλους τομείς να αποδείξει ότι η κατάσταση μπορεί να ανατραπεί και να αλλάξει. Προσπαθούμε να διαμορφώσουμε ένα άλλο μοντέλο διαβίωσης, που είναι πιο σύγχρονο, βιώσιμο και που μπορεί να ανοίξει νέες προοπτικές. Θέλουμε να βοηθήσουμε την κοινωνία μας να βρει το κουράγιο να διεκδικήσει ριζικές αλλαγές, οι οποίες κάνουν τον τόπο να προοδεύσει και δημιουργούν συνθήκες βιωσιμότητας για εμάς και για τις μετέπειτα γενιές. Στόχος μας είναι να διαπαιδαγωγήσουμε και να καλλιεργήσουμε συνειδήσεις, οι οποίες θα έχουν γερές και στέρεες βάσεις, ώστε να φέρουν την κοινωνία και την χώρα μας μπροστά. Πασχίζουμε να αφήσουμε πίσω πεπαλαιωμένες αντιλήψεις, νοοτροπίες, πρακτικές και σαθρές μικροπολιτικές σκοπιμότητες, οι οποίες μας κρατούν δέσμιους σε μία κατάσταση που μας μειώνει, μας ντροπιάζει, μας καθηλώνει, μας ζημιώνει και διώχνει από την χώρα τους νέους, τους ικανούς και άξιους.

 

Για να υλοποιήσουμε τον στόχο μας έχουμε δημιουργήσει 15 Θεματικές Επιτροπές, οι οποίες προετοιμάζουν ένα εμπνευσμένο, φιλόδοξο και υλοποιήσιμο σχέδιο για την «Άλλη Κύπρο». Κτίζουμε θεμέλια μέσα από τις 15 Θεματικές Επιτροπές/πυλώνες πολιτικής, μέσα από την αρθρογραφία μας, τις παρεμβάσεις μας, τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του σαθρού κομματικοποιημένου  συστήματος, τις ποικίλες εκδηλώσεις ενημέρωσης και διαφώτισης του κοινού πάνω σε σημαντικά ζητήματα. Διοργανώνουμε διαδικτυακές, λόγω της πανδημίας, συζητήσεις με προσκεκλημένους διάφορους αξιόλογους επιστήμονες, οι οποίοι παρουσιάζουν ποικίλα θέματα, τοποθετούνται και δίνουν απαντήσεις και διεξόδους σε ζητήματα που αφορούν τον πολίτη και την κοινωνία μας.

 

Το πρόγραμμα αυτό θα παρουσιαστεί στο προσυνέδριό μας που θα γίνει το φθινόπωρο του 2021 και διοργανώνεται, για να προετοιμάσει το έδαφος για το πρώτο μας Καταστατικό Συνέδριο, το οποίο προγραμματίζεται για τις αρχές του 2022. 

 

Για την προετοιμασία της «Άλλης Κύπρου» εργάζονται εθελοντικά πολίτες από όλο το φάσμα της κοινωνίας: νεαροί και προσοντούχοι, έμπειροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες, φοιτητές, Κύπριοι της διασποράς, αναγνωρισμένοι επιστήμονες, απλοί πολίτες οι οποίοι έχουν λόγο και άποψη, αφού αυτοί εξάλλου θα πάρουν στα χέρια τους τα ηνία της κοινωνικής αλλαγής. Το κοινό στοιχείο όλων αυτών των ατόμων, πέραν της τεράστιας ανάγκης για αλλαγή και εκσυγχρονισμό, είναι πως πρόκειται για άτομα προοδευτικά, υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας των φύλων, για άτομα που αγαπάνε και σέβονται το περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και γενικότερα τον τόπο τους".

 

Πηγή:

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image