Απόφαση Ειρήνης

Πρωτοβουλία ενημέρωσης στο Κυπριακό

Image

Κίνηση - Πρωτοβουλία πολιτών που ιδρύθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2019 με στόχο την ενημέρωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στο Κυπριακό.

 

Μέλη της πρωτοβουλίας στην ιδρυτική της διακήρυξη ήταν οι Αλέκος Μαρκίδης, ο τέως δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου,  ο τέως υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο πρώην υπουργός και πρώην δήμαρχος Αμμοχώστου Κίκης Καζαμίας. Μέλη στην πρωτοβουλία αυτή είναι επίσης οι Γιάννης Παναγιώτου, Γιάννος Ιωάννου, Γιώργος Μεσαρίτης, Gregory Konyalian, Ειρήνη Παπαγιάννη, Θέμος Δημητρίου, Θεανώ Καλαβανά, Νίκος Μεσαρίτης, Ξένια Κωνσταντίνου, Παναγιώτης Σταυρινίδης, Χάρης Ψάλτης.

 

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ως πρώτιστο στόχο έχει την ενημέρωση των πολιτών σε σχέση με την λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας αλλά και να πραγματοποιήσει επαφές και συναντήσεις με πολιτικές παρατάξεις και ομάδες τόσο στην ε/κ όσο και στην τ/κ πλευρά η οποίες επιδιώκουν την λύση του Κυπριακού.

 

Τοποθετήσεις 

Στην εισαγωγική του ομιλία στη διάσκεψη, ο Νίκος Μεσαρίτης κάλεσε όλους να ταξιδέψουν νοητά στις κατεχόμενες περιοχές μας και μετά να συνειδητοποιήσουν τι άφησε πίσω της η στασιμότητα και η μονοπώληση πατριωτισμού. «Είναι όλα στον χάρτη, στη γη και τους τελευταίους μήνες στη θάλασσα και στην Αμμόχωστο, με απρεπείς απάνθρωπες εικόνες που ούτε ο τ/κ Τύπος δεν ανέχθηκε», είπε.
 
Ο κ. Μεσαρίτης ξεκαθάρισε πως η ομάδα δεν είναι κόμμα, ούτε κίνημα, και πως δεν έχουν προέδρους. «Είμαστε ομάδα σε επίπεδο, πρωτοβουλία για τον τόπο που γεννήθηκε τον Μάιο του 2018, βλέποντας τα αδιέξοδα και τους κινδύνους, βλέποντας ότι τώρα η ειρήνη πρέπει να εξασφαλιστεί», είπε.
 
Διαβάζοντας τη Διακήρυξη, η Ξένια Κωνσταντίνου, μέλος της Ομάδας Πρωτοβουλίας, είπε πως τα μέλη της Ομάδας πιστεύουν στη θετική προοπτική της ασφάλειας και της σταθερότητας σε μια επανενωμένη Κύπρο, σε αντιδιαστολή με την ανασφάλεια και τη ρευστότητα που προοιωνίζει η διχοτόμηση της Κύπρου.
 
«Η διαπραγματευτική διαδικασία για την κατάληξη σε συμφωνημένη λύση επανένωσης της χώρας, η οποία να συγκεντρώνει την υποστήριξη της πλειοψηφίας του λαού είναι δύσκολη, σύνθετη και πολυεπίπεδη. Παρόλα αυτά, η Ομάδα εκτιμά ότι τη βάση της διαπραγμάτευσης που προηγήθηκε, των σημείων όπου υπάρχουν ήδη συγκλίσεις ή όπου εξακολουθούν να υφίστανται αποκλίσεις, η προοπτική της θετικής κατάληξης είναι ρεαλιστική και εφικτή», ανέφερε.
 
Σημείωσε πως για τη θετική εξέλιξη των συνομιλιών είναι σημαντική η στοχοπροσήλωση στη ΔΔΟ, η αξιοποίηση του Πλαισίου Γκουτέρες, η εποικοδομητική συμμετοχή στη διαδικασία, η αποφυγή έντασης και αντιπαράθεσης, η συνεννόηση και συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων και η ειλικρινής ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας και της κοινωνίας για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.
 
Λαμβάνοντας τον λόγο στη διάσκεψη, ο Αλέκος Μαρκίδης είπε πως υπάρχει η διαπίστωση πως δεν υπάρχει ορθή πληροφόρηση για το τι είναι αυτό το πολίτευμα που πάμε να κάνουμε συμφωνημένα από το 1977. Η Ομάδα που δεν έχει σχέση με κόμματα και Κινήματα έχει ως σκοπό να κάνει μια ενδελεχή επεξήγηση όλων των θεμάτων προς τη κοινή γνώμη με τρόπο λογικό, ψύχραιμο και νηφάλιο, αλλά και να ακούσει, να αντικρούσει ή και να πεισθεί από οποιαδήποτε αντίθετα επιχειρήματα. Σημείωσε, πως χρειάζεται επίσης διασύνδεση της Ομάδας με όλες αυτές τις δυνάμεις, ε/κ και τ/κ που έχουν τον ίδιο στόχο.
 
Ο κ. Μαρκίδης είπε πως υπάρχει μια κοινή συνισταμένη ότι τα σημεία διαπραγμάτευσης, θα είναι το Κοινό Ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου 2014, οι συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί μέχρι το Κρανς Μοντανά και το Πλαίσιο Γκουτέρες, που εκτός από τα σημεία που αφορούν την εσωτερική δομή του ομοσπονδιακού κράτους αναφέρεται και στα κεφαλαιώδη θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Συνεπώς, όπως είπε, δεν είναι ωφέλιμο να συζητούμε θεωρητικά για ΔΔΟ και να της βάζουμε και διαφορετικό περιεχόμενο. Εδώ, πρόσθεσε, τα πράγματα είναι προχωρημένα και εκείνο που έχουμε να κρίνουμε δεν είναι θεωρητικό, αλλά στην πράξη τι θα είναι αυτό το πολίτευμα ενόψει των συγκεκριμένων εγγράφων και συγκλίσεων.
 
Ο Ανδρέας Χρίστου στη δική του σύντομη παρέμβαση στη Διάσκεψη είπε πως βρισκόμαστε μπροστά σε εξελίξεις, και γι΄ αυτό καταθέτουν τις λίγες δυνάμεις που διαθέτει ο καθένας στην προσπάθεια τα πράγματα να προχωρήσουν και για να γίνει αυτό χρειάζεται ο κόσμος να έχει περισσότερη ενημέρωση και προετοιμασία. Πρόσθεσε πως ο λαός θα πρέπει να αγωνιά για το τι θα γίνει αύριο και να μετρά τις απώλειες από μια ενδεχόμενη αποτυχία των συνομιλιών.
 
«Είμαστε ο καθένας με τις προσωπικές του και τις πολιτικές του απόψεις και ο καθένας με τις ιδεολογικές του προσεγγίσεις, αλλά μα ενώνουν όλα αυτά τα σημαντικά, τα οποία ενώνουν και την πλειοψηφία του κυπριακού λαού ένθεν και ένθεν της διαχωριστικής γραμμής», είπε.
 
Ο Ιωάννης Κασουλίδης είπε πως σήμερα πολιτικοί από διάφορους χώρους, πολιτικούς πρώτης γραμμής από το ΑΚΕΛ, το ΔΗΣΥ και άλλους πολιτικούς χώρους, ανέντακτος πολίτες, να ενώνουν δυνάμεις για το Κυπριακό και τη λύση. Ανέφερε πως ξεκίνησαν σε καιρούς που υπήρχε στασιμότητα στη διαδικασία, σημειώνοντας ωστόσο πως όταν υπάρχει κινητικότητα, όπως τώρα, θα εκφράζουν τη στήριξη και την ενθάρρυνση τους.
 
Ο κ. Κασουλίδης αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις, είπε πως εκείνο που ονομάζεται τέρμα των προκλήσεων έχει να κάνει με το όταν θα περάσει η διαδικασία από την τριμερή συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ και όταν θα φτάσει στην κανονική διαπραγμάτευση. «Ασφαλώς οι τουρκικές προκλήσεις τόσο για την Αμμόχωστο όσο και για την ΑΟΖ υπονομεύουν τις συνομιλίες, την ευθύνη όμως γι αυτό θα πρέπει να την φέρει η Τουρκία», είπε, και τόνισε πως δεν πρέπει να αποκτήσει η Τουρκία βέτο στο πότε ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις και δεν πρέπει να φορτώσει στη δική μας πλευρά την ευθύνη της υπονόμευσης των συνομιλιών.
 
Ο Κίκης Καζαμίας είπε από την πλευρά του ότι στις επαφές που θα έχει η Ομάδα Πρωτοβουλίας με πολίτες, στις ελεύθερες αλλά και στις κατεχόμενες περιοχές, θα πρέπει αποδείξει πως η εντιμότητα στη σχέση των μελών της, ανεξάρτητα από την έκφραση απόψεων, είναι ουσιαστικό στοιχείο. Με αυτό τον τρόπο θα διασκεδαστούν προσεγγίσεις αλαζονείας μερίδας των Ε/κ έναντι των Τ/κ αλλά και των συμπλεγμάτων μειονότητας μερίδας των Τ/κ και θα καταδειχθεί η ανάγκη για ισότητα που πρέπει να υπάρχει μεταξύ Ε/κ και Τ/κ.

 

Πηγή:

www.polignosi.com

 

 

 

Φώτο Γκάλερι

Image