Εθνική Τουρκική Ένωση Κύπρου

Το Κόμμα του Φαζίλ Κουτσιούκ

Image

Η Εθνική Τουρκική Ένωση Κύπρου (Kibris Milli Türk Birligi, KMTB) ήταν κυπριακό συντηρητικό κόμμα με ηγέτη τον Δρ. Φαζίλ Κουτσιούκ.

 

Το κόμμα αυτό ιδρύθηκε στις 15 Αυγούστου 1955 ως διάδοχο πολιτικό σχήμα  του Κυπριακού Εθνικού Τουρκικού Λαίκού Κόμματος (KMTHP) το οποίο είχε ιδρυθεί και λειτουργούσε επίσης από τον Δρ Κουτσιούκ από τις 23 Απριλίου 1943.

 

Με την υποστήριξη και της Τουρκίας, ο Φαζίλ Κουτσιούκ εργάστηκε προς την κατεύθυνση της εξάρσεως του εθνικισμού των Τουρκοκυπρίων, γεγονός που αποτελούσε πολιτική αντιδράσεως προς τον ενωτικό αγώνα των Ελλήνων της Κύπρου. Στο ελληνοκυπριακό αίτημα για ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, οι Τουρκοκύπριοι αντέταξαν το σύνθημα του ταξίμ (=διχοτόμηση). Επίσης, το 1957 ο Φαζίλ Κουτσιούκ κυκλοφόρησε το βιβλίο The Cyprus Question - A Permanent Solution (= To Κυπριακό Ζήτημα - Μια Μόνιμη Λύση), αποκαλυπτικό των προσανατολισμών κι επιδιώξεών του, με χαρακτηριστικό εξώφυλλο το χάρτη της Κύπρου μοιρασμένης σε δυο τμήματα κατά μήκος του 35ου παραλλήλου. Η πολιτική της διχοτόμησης της Κύπρου προωθείτο ήδη και από την ίδια την Τουρκία στην οποία η Κύπρος προβαλλόταν είτε ολόκληρη ως τουρκική, είτε γεωγραφικά μοιρασμένη στα δυο, ακόμη και σε επίσημα σχολικά εγχειρίδια γεωγραφίας.

 

Η Τουρκική Ένωση κατήλθε στις πρώτες βουλευτικές εκλογές κατά την Ανεξαρτησία της Κύπρου.

Κέρδισε τις 15 τουρκικές έδρες στην Βουλή των Αντιπροσώπων κατά τη διάρκεια των εκλογών την 31η Ιουλίου 1959 και όλες τις έδρες στην Κοινοτική Συνέλευση

 

Το 1963 οι βουλευτές του αποχώρησαν από το κοινοβούλιο μετά το ξέσπασμα των Διακοινοτικών Ταραχών, αλλά συνέχισαν να νομοθετούν για τους Τουρκοκύπριους. Το 1973 το κόμμα διαλύθηκε και τα περισσότερα μέλη του ενεπλάκησαν στην ίδρυση πολιτικών κομμάτων στη λεγόμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου.

 

Ο κύριος σκοπός του κόμματος ήταν η προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων. Πριν την ανεξαρτησία το 1960, υποστήριζε την διαίρεση του νησιού, γνωστή ως Ταξίμ στα τουρκικά. Μετά την χορήγηση ανεξαρτησίας, υποστήριξε τις  Συμφωνίες Ζυρίχης Λονδίνου για το μοίρασμα των εξουσιών στην χώρα.