Λανίτης Π Κώστας

Οικογένεια Λανίτη

Image

Επιχειρηματίας. Μελος της Οικογένειας Λανίτη. Γιος του Παναγιώτη Σύκα Λανίτη από τη Λάνια. Ο  Κώστας Λανίτης γεννήθηκε το 1865 και πέθανε το 1959 σε ηλικία 94 χρόνων. Αδελφός του είναι ο Νικόλας Π Λανίτης.

 

Ο Παναγής Λανίτης μορφώνει τα παιδιά του όσο μπορούσε καλύτερα. Το 1880 αποφοιτούν από το Ελληνικό Σχολαρχείο. Στη συνέχεια τους στέλνει στη Βηρυτό «προς εκμάθησιν ξένων γλωσσών και εμπορικής κατάρτισης».

 

Με την επιστροφή τους στην Κύπρο δραστηριοποιούνται στο εμπόριο με αρχικό κεφάλαιο 2 χιλ. Ναπολεόνια έκαστος που τους παραχωρεί ο πατέρας τους.

 

Ο Νικόλας δραστηριοποιείται αρχικά στο κατάστημα του πατέρα του στη Λεμεσό, ενώ στέλνει τον Κώστα Π. Λανίτη σε νεαρή ηλικία στη Σύμη και κατόπιν στη Χίο για να πουλά κυπριακά κρασιά στον τουρκικό στρατό. Δυο πλοία όμως με τα οποία μετέφερε εμπορεύματα ο Κώστας Π. Λανίτη ναυαγούν. Ο Κώστας αναγκάζεται να κλείσει την επιχείρησή του και να επιστρέψει στην Κύπρο.

 

Μαζί με τον αδελφό του κληρονόμησαν, συνέχισαν και ανάπτυξαν τις επιχειρήσεις που παρέλαβαν από τον πατερα τους. Ίδρυσαν στη συνέχεια την εταιρία Ν.Π Λανίτης το 1896 και αργότερα επεκτάθηκαν σε μια σειρά άλλες εμπορικές δραστηριότητες, όπως η ίδρυση και λειτουργία της ΚΕΟ. Τις εταιρίες αυτές κληροδότησε στα δύο παιδιά του τον Νίκο Κ. Λανίτη και τον Ευαγόρα Λανίτη οι οποίοι στη συνέχεια ίδρυσαν την εταιρία Α/φοι Λανίτη.

 

Ο Κώστας Λανίτης βρίσκεται πίσω από μεγάλες δωρεές στη Λεμεσό όπως η παραχώρηση γης για την ίδρυση και λειτουργία του Λανιτείου Γυμνασίου το οποίο και φέρει το όνομα της οικογένειας.