Ωρολογάς Κωνσταντίνος

Δήμαρχος Κερύνειας

Image

Δήμαρχος Κερύνειας 2002-2006. Επίσης Δήμαρχος Κερύνειας  1988-1992, εκ περιτροπής, χωρίς εκλογές. Γεννήθηκε στην Κερύνεια το 1946 και πέθανε στις 6 Μαρτίου 2013 στη Λεμεσό μετά από μάχη με τον καρκίνο. Ηταν γιος του Γεωργίου Ωρολογά   από  το  Πυθαγόρειο   Σάμου  και   της  Μαρίας Κωνσταντίνου από την Κερύνεια. Τέλειωσε το Γυμνάσιο της Κερύνειας και σπούδασε ιατρική στην Αθήνα. Φοιτητής διετέλεσε Πρόεδρος των Φοιτητών Ιατρικής (1966-1967). Είναι ιδρυτικό μέλος του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος ΕΔΕΚ. Ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Κερύνειας (1982-2000). Διετέλεσε εκ περιτροπής Δήμαρχος Κερύνειας τις περιόδους: Νιόβρης-Δεκέβρης 1988, Ιούλιος-Αύγουστος 1989, Μάρτιος-Αύγουστος 1991.

 

Κατά τη διάρκεια της θητείας του υπήρξε πρωτεργάτης στην κατασκευή του “ΚΕΡΥΝΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”, του ομοιώματος του αρχαίου καραβιού της Κερύνειας, ήταν ο “πατέρας” του προγράμματος του ταξιδιού του ΚΕΡΥΝΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 και της συμβολικής μεταφοράς Κυπριακού χαλκού για την κατασκευή των χάλκινων μεταλλίων των Ολυμπιακών Αγώνων. Εξασφάλισε μια προσωρινή πολύ αξιοπρεπή «στέγη» για το Δημαρχείο Κερύνειας παρά το Λήδρα Πάλας στη Λευκωσία, ξεκίνησε τον σχεδιασμό για την ανέγερση του Μνημείου των 62 Πεσόντων και Αγνοουμένων Κερυνειωτών, υλοποίησε την ιδέα για τη δημιουργία του εξαμηνιαίου ενημερωτικού περιοδικού του Δήμου Κερύνειας μέχρι και τη δημιουργία Κερυνειώτικου Ραδιοσταθμού σχεδίαζε.

 

Εξάσκησε ιδιωτικά το ιατρικό επάγγελμα. Παντρεύτηκε την Φρύνη Χαραλάμπους από τη Λευκωσία και απέκτησαν τρία παιδιά, τον Άγη, τον Μάριο και τη Νάσια.