Ποταμίτης Γιαννάκης

Ο περιβαλλοντιστής της Λεμεσού

Image

Περιβαλλοντιστής -Ακτιβιστής. Ο Γιαννάκης Ποταμίτης γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1919.  Απεβίωσε την 10η Ιουνίου 2007.

 

Μετά την αποφοίτηση του από το Ελληνικό Γυμνάσιο, εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα (στην ΚΕΟ) μέχρι τον Οκτώβρη του 1958. Παράλληλα σπούδασε, με αλληλογραφία, Διεύθυνση και Διοίκηση Επιχειρήσεων (Institute of Chartered Secretaries and Administrators) στην Αγγλία, κάτοχος διπλώματος Chartered Secretary.  Την 1η Νοεμβρίου 1958 διορίστηκε Διευθυντής του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λεμεσού, θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι το Φεβρουάριο του 1982.

 

Ήταν από τους ιδρυτές και μέλος στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του Ναυτικού Ομίλου Λεμεσού.  Από τα πιο δραστήρια στελέχη και μέλος της Γραμματείας του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης από το 1949, γιατί θεωρούσε ότι Ειρήνη και Περιβάλλον είναι έννοιες αναπόσπαστες. Διετέλεσε Πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

 

Ορειβατικός 

Υπήρξε από τους ιδρυτές και μόνιμος Πρόεδρος από την ίδρυση του, το 1949, του Ορειβατικού Φυσιολατρικού Σωματείου Λεμεσού.   Κύρια δράση του Σωματείου, σε μια εποχή που το ιδιωτικό αυτοκίνητο ήταν πολυτέλεια, ήταν η διοργάνωση ομαδικών εκδρομών (με μέλη του Σωματείου και μη) σε ολόκληρη την Κύπρο.   Σκοπός ήταν να γνωρίσει ο κόσμος τις φυσικές, ιστορικές και θρησκευτικές αξίες και ομορφιές του τόπου μας, να καταλάβει τη σημασία τους και να αντιληφθεί την αναγκαιότητα της προστασίας τους.   Εφαρμόζοντας έτσι στην πράξη το σλόγκαν ενός σπουδαίου Βούλγαρου λογοτέχνη και φυσιολάτρη (του Αλέκο Κωνσταντίνο β) «Γνώρισε την πατρίδα σου για να την αγαπήσεις.»


Ήταν από τους πρώτους περιβαλλοντιστές γενικά της Κύπρου, με σημαντική δράση.  Με παρεμβάσεις, επιστολές στους διάφορους αρμόδιους και αρθρογραφία στις εφημερίδες συνέτεινε στα μέγιστα στην ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης στον τόπο μας.
 

Το Δασούδι 

Τα μεγάλα προβλήματα που είχαν εμφανιστεί εν τω μεταξύ εν τω μεταξύ στη Λεμεσό όπως, για να θυμίσουμε τα κυριότερα, η προστασία του «δασουδιού της Γερμασόγιας» από οικοδομική ανάπτυξη, η απομάκρυνση των παρανόμων κάθετων λιμενοβραχιόνων, η προστασία της παραλίας και η κατάλληλη διαμόρφωση της «ακτής Ολυμπίων» για τους λουόμενους, το κυκλοφοριακό, η ορθή διαχείριση των σκουπιδιών και πολλά καθημερινά προβλήματα έφεραν την ανάγκη για τη δημιουργία μιας νέας, πιο μαζικής οργάνωσης για την αντιμετώπισή τους.  Παράλληλα από τους πρώτους στόχους ήταν και η εισαγωγή του περιβαλλοντικού κινήματος στα σχολεία.


Έτσι τον Μάιο του 1973, με πρωτοβουλία και πάλι του Γ. Ποταμίτη, και με πρωτεργάτες καθηγητές των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Λεμεσού, δημιουργείται ένα συντονιστικό όργανο διαφόρων Επιστημονικών, Επαγγελματικών, Συνδικαλιστικών και Πολιτιστικών Συνδέσμων, Σωματείων και Οργανώσεων της Λεμεσού.  Σύντομα στην πορεία του εντάχθηκαν σαν μέλη και 60 οργανώσεις-φορείς.  Μαζί με αυτές και οργανώσεις Αγροτών, Γυναικών και Νεολαίας.  Έτσι ιδρύθηκε η Επιτροπή Λεμεσού για το Φυσικό Περιβάλλον.


Για την αντιμετώπιση των πιο πάνω προβλημάτων, όπως και άλλων που είχαν αναδυθεί την πορεία, οργανώθηκαν ειδικές υποεπιτροπές εργασίας που κατέληξαν σε μελέτες εκθέσεις, οι οποίες υποβλήθηκαν στους αρμοδίους.  Παράλληλα η Επιτροπή οργάνωσε τα πρώτα στην Κύπρο Περιβαλλοντικά μονοήμερα και πολυήμερα Συνέδρια.  Από κοινού με τον Ορειβατικό οργάνωσε μεγάλο αριθμό εκδηλώσεων-συζητήσεων σε θέματα όπως: Κυκλοφοριακό, Προστασία της Παραλίας, Ρύπανση της θάλασσας, Υδατικό, Διαχείριση σκουπιδιών-Βιομάζα, Ατμοσφαιρική Ρύπανση, Αρχιτεκτονική Κληρονομιά κ.ά

 

Οργανώθηκαν (οι πρώτες για τα περιβαλλοντικά πράγματα στην Κύπρο) πικετοφορίες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, για το «Δασούδι», το παλιό ΓΣΟ, την ελευθερία των παραλιών κ.α που είχαν μεγάλη ανταπόκριση ανάμεσα στο κοινό που τις υποστήριξε και έτσι είχαν θετικό αποτέλεσμα.

 

Ομοσπονδία
Οι δύο οργανώσεις πρωτοστάτησαν το 1988 στην ίδρυση της Ομοσπονδίας  Περιβαλλοντικών και Οικολογιών Οργανώσεων Κύπρου και στην κατάρτιση του Καταστατικού της ομοσπονδίας Εκτιμώντας την πολύχρονη προσφορά του Ποταμίτη στα περιβαλλοντικά πράγματα της Κύπρου η Ομοσπονδία τον εξέλεγξε σαν πρώτο Πρόεδρό της.

 

Παράλληλα σαν εκπρόσωπος των περιβαλλοντικών οργανώσεων της Κύπρου, για πολλά χρόνια συμμετείχε ενεργά στην Κεντρική Επιτροπή Παραλιών, συμβάλλοντας στην λήψη ορθών περιβαλλοντικών αποφάσεων, τόσο για την προστασία των παραλιών, όσο και στις κατά καιρούς αναθεωρήσεις του «Περί της προστασίας της παραλίας Νόμου».

 

Ο Γιαννάκης Ποταμίτης έλαβε μέρος σε πολλά διεθνή συνέδρια, σαν εκπρόσωπος της Κύπρου, για το περιβάλλον και την ειρήνη.  Στα συνέδρια τούτα τόνιζε πάντοτε ότι η παρουσία και οι δραστηριότητες των Βρετανικών βάσεων, αλλά και οι ένοπλες διενέξεις που γίνονταν λόγο του Κυπριακού προβλήματος, ήταν ταυτόχρονα και απειλή για το περιβάλλον της Κύπρου.

 

Κατόπιν απόφασης της «Ομοσπονδίας» όχι μόνον να εγγραφεί η ίδια στον Έφορο Σωματίων και Ιδρυμάτων επίσημα σαν Σωματείο, αλλά και να ζητήσει και από τις Οργανώσεις μέλη της επίσης να εγγραφούν επίσημα σαν Σωματεία, υπήρξε η ανάγκη να εγγραφούν και ο «Ορειβατικός και η «Επιτροπή». Η εγγραφή τους έγινε τον Οκτώβριο του 2000 με της επίσημες ονομασίες:  «Ορειβατικό Φυσιολατρικό Σωματείο Λεμεσού» και η «Επιτροπή Λεμεσού για το Φυσικό Περιβάλλον». Η Ομοσπονδία εγράφη στον Έφορο Σωματείων και Ιδρυμάτων τον Οκτώβριο του 2002.

 

Τιμή
Το 1988 ο Γ. Ποταμίτης, για την μακροχρόνια προσφορά του και «για εξαιρετικές επιτεύξεις στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος», βραβεύτηκε από το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) με την Τιμητική Διάκριση «GLOBAL 500 HONOUR ROLL».  Έκτοτε το χρησιμοποιούσε και στην επίσημη αλληλογραφία της Επιτροπής.

 

Στις 27 Οκτωβρίου 2012 ο «Ορειβατικός Φυσιολατρικός Όμιλος Λεμεσού» και η «Επιτροπή Λεμεσού για το Φυσικό Περιβάλλον», πραγματοποίησαν εκδήλωση προς τιμή του κατά την οποία αποκαλύφθηκε και η προτομή του στο Δασούδι της Λεμεσού. Τα αποκαλυπτήρια της προτομής έκανε ο Υπουργός Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλής Αλετράρης.

 

 

Πηγές:

Φώτο Γκάλερι

Image