Ορειβατικός Λεμεσού

Ορειβατικό Φυσιολατρικό Σωματείο Λεμεσού

Image

Ο "Ορειβατικός" όπως είναι γνωστός ιδρύθηκε στις 3 Μαΐου του 1949. Ιδρυτικά μέλη ήταν μεταξύ άλλων οι Γιαννάκης Ποταμίτης  Ν.Κλ.Λανίτης Γιάγκος Ποταμίτης Ευέλθων Πιτσιλλίδης (Εύσκιος Πεύκης).   Άλλοι γνωστοί Λεμεσιανοί, μέλη από την ίδρυση του Ορεβατικού ήσαν: Θεόδωρος Παρέας, Φαίδων Ποταμίτης, Κλείτος Αστερίδης, Γεώργιος Τέμελορ, Μίμης Ιακωβίδης, Γιαννάκης Αρχοντίδης, Ανδρέας Παπαϊωάννου Παφίτης, Τεύκρος Κανάρης, Νίκος Παπαδόπουλος, Σταύρος Πέρδιος, Μιχαλάκης Μιχαηλίδης, Αίμη Μιχαηλίδου, Γιώργος Πανίδης, Νίκος Ερωτοκρίτου, Άντης Γεωργιάδης, Βαρούς Βοσκεριτζιάν, Κωστάκης Μεσαονήτης, Ρίκκα Μυριάνθους, Νίτσα Φανάρη, Ανδρέας Θεμιστοκλέους, Μαρούλα Πέτρου, Άλκηστης Κοντοπούλου, Μαρούλα Ποταμίτου, Στέφανος Λοϊζίδης κι άλλοι.

 

Ο  Ορειβατικός στη συνέχεια απέκτησε εκατοντάδες ενεργά μέλη.

 

Οι σκοποί του ορειβατικού είναι:

 

 1. η προαγωγή των γνώσεων και της αγάπης προς την Φύση, τις Φυσικές καλλονές και την Ύπαιθρο της Κύπρου.
 2. η προαγωγή των γνώσεων για τα αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία της Κύπρου και γενικά την ιστορία του νησιού μας.
 3. η διάδοση των Φυσιολατρικών ιδεών και των ωφελημάτων των υπαίθριων εξορμήσεων.
 4. η προστασία και διαφύλαξη του φυσικού μας περιβάλλοντος.
 5. η προαγωγή της αλληλεγγύης μεταξύ των μελών του και η σωματική, πνευματική και ψυχική διάπλαση τους.

 

Μέσα επίτευξής των σκοπών του Σωματείου:

Οι σκοποί του Σωματείου επιτυγχάνονται με τη διοργάνωση εκδρομών/υπαίθριων εξορμήσεων, δημοσιεύσεων, συγκεντρώσεων και άλλων εκδηλώσεων, καθώς και με άλλο μέσο που μπορεί να συντελέσει στην ευόδωση των σκοπών του Σωματείου, όπως από καιρό σε καιρό μπορεί να αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο.  Για πληρέστερη επιτυχία των σκοπών του Σωματείου το Διοικητικό Συμβούλιο οργανώνει Τμήματα Εργασίας, τη διεύθυνση των οποίων αναθέτει σε υποεπιτροπές από μέλη του Σωματείου.

 

Ο Ορειβατικός έχει επιτύχει την καθιέρωση του ως ένας σημαντικός μη κερδοσκοπικός περιβαλλοντικός φορές του τόπου μας, με δράση σε διάφορους τομείς της κοινωνικής ζωής και με κύριο στόχο την ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης σε άτομα όλων των ηλικιών και όλων των κοινωνικών στρωμάτων, παράλληλα με της προσφορά υγιούς ψυχαγωγίας.

 

Η γνωριμία με το φυσικό περιβάλλον του τόπου μας, με ανά δεκαπενθήμερο εξορμήσεις των μελών μας και των φίλων του Σωματείου στη φύση, η διοργάνωση εκδηλώσεων σε θέματα σχετικά με το περιβάλλον, η εκπροσώπηση σε περιβαλλοντικές κυρίως εκδηλώσεις που διοργανώνονται από άλλες περιβαλλοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις και η στήριξη περιβαλλοντικών δράσεων στα δημόσια σχολεία, αποτελούν ένδειξη της δράσης μας στο πλαίσιο της προσφοράς δια βίου εκπαίδευσης σε πολίτες όλων των ηλικιών, κυρίως όμως, των συνταξιούχων, οι οποίοι έχουν λιγότερες ευκαιρίες για επιμόρφωση και υγιή ψυχαγωγία.  Προς τούτο, το Σωματείο παρέχει τη δυνατότητα σε άτομα με χαμηλά εισοδήματα να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του με πολύ χαμηλή ετήσια συνδρομή και χαμηλό κόστος συμμετοχής στις εξορμήσεις.

 

Κάθε δεκαπενθήμερο οργανώνει εκδρομές στην ύπαιθρο σε θρησκευτικούς και αρχαιολογικούς χώρους με άνετα κλιματιζόμενα λεωφορεία.

 

Η εκδρομή ξεκινά με την πρωινή προσευχή και ο εκάστοτε αρχηγός εκτελεί και καθήκοντα ξεναγού.Τραγούδια, ιστορίες, ανέκδοτα δημιουργούν μια ευχάριστη ατμόσφαιρα.
 

Ο ΄Υμνος

Τέλος, στην επιστροφή ακούγεται πάντα ο ύπνος του Ορειβατικού.  Τον έγραψε ο φυσιολάτρης Λάμπρος Κυριακίδης και τον μελοποίησαν οι Μαρία Κυριακίδου και Αντριάνα Σεργίδου.
Καθήκον μου είναι να αναφέρω την προσφορά του ακούραστου εργάτη του Ορειβατικού του Ανδρέα Παπαϊωάννη Παφίτη.  Για 62 χρόνια εργάζεται με πάθος για τον ορειβατικό την μεγάλη του αγάπη όπως μας λέγει.


Για έναν άνθρωπο που κάποιος τον χαρακτήρισε ότι τα μάτια του πάντα γελούν και εκπέμπουν αγάπη.

 

Ο Ποταμίτης 
Η ψυχή του Ορειβατικού υπήρξε ο Γιαννάκης Ποταμίτης.  Ένας αγνός φυσιολάτρης, περιβαλλοντιστής του οποίου οι αγώνες για να διασωθεί το Δασούδι έμειναν στην ιστορία της Λεμεσού. Πολλές φορές ξενύχτησε στο Δασούδι για να αποτρέψει την καταστροφή του από όσους το είχαν στο μάτι.  Παρέμεινε πρόεδρος από την ίδρυση του Σωματείου μέχρι τον θάνατό του.  Σε όλα αυτά τα χρόνια ο Ορειβατικός πρωτοστάτησε σε όλες τις εκδηλώσεις με στόχο την υλοποίηση των επιδιώξεων του.

 

Κατά καιρούς έγιναν διαλέξεις, επισκέψεις σε βιότοπους, επιβραβεύσεις εκθέσεων μαθητών, εκδρομές με σκοπό την ψυχαγωγία των μελών, την ανάπτυξη της ιστορικής και θρησκευτικής συνείδησης και την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού.  Επίσης γίνονται δύο χοροί κάθε χρόνο.  Ο Χριστουγεννιάτικος και ο Αποκριάτικος χορός.  Σχετικά με τις εκδρομές ανά δεκαπενθήμερο, ο Ορειβατικός έφθασε τον αριθμών των 624 από την ίδρυσή του.

 

Διοικητικό Συμβούλιο

 

 1. Πρόεδρος-Μιχαηλίδης Θωμάς
 2. Αντιπρόεδρος-Κουζής Μιχάλης
 3. Γραμματέας-Χατζηιωνά Χλόη
 4. Βοηθός Γραμματέας-Θεοδούλου Ανδρέας
 5. Ταμίας-Χριστοδουλίδου Μαριάννα
 6. Βοηθός Ταμίας-Αντωνίου Δήμητρα
 7. Έφορος Εκδρομών-Ηροδότου Έλενα
 8. Βοηθός Έφορος Εκδρομών-Λουλλη Έλενα
 9. Βοηθός Έφορος Εκδρομών-Ζαντή Παναγιώτα

 

 

Πηγή:

Φώτο Γκάλερι

Image