Σκλαβενίτης Αθανάσιος

Ο τελευταίος αρχηγός της ΕΟΚΑ Β

Image

Ο Αθανάσιος (Νάσος) Σκλαβενίτης. Στρατιωτικός στην Ελλάδα, φίλος του στρατηγού Γρίβα. Διετέλεσε ηγέτης της ΕΟΚΑ Β στην Κύπρο λίγο πριν το πραξικόπημα της 15 Ιουλίου 1974.

 

Ο Αθανάσιος (Νάσος)  Σκλαβενίτης γεννήθηκε το 1931 στη Λευκάδα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Πέθανε στις 17 Ιουνίου 2015. Ήταν Έλληνας στρατιωτικός (ταγματάρχης Πεζικού) και στην συνέχεια επιχειρηματίας, συνιδιοκτήτης -μαζί με τα αδέλφια του- της ομώνυμης αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης».

Στην Αθήνα, ως μικρός μαθητής ακόμα, γνωρίστηκε με τον Γεώργιο Γρίβα, ο οποίος ήταν γείτονάς του. Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1954, ως ανθυπολοχαγός του Πεζικού.

 

Το 1964, ως λοχαγός, ο Σκλαβενίτης υπήρξε ένας από τους αξιωματικούς που εστάλησαν στην Κύπρο από την κυβέρνηση του Γεώργιου Παπανδρέου, μαζί με την Ελληνική Μεραρχία, για να οργανώσουν αρχικά την ΑΣΔΑΚ (Ανωτάτη Στρατιωτική Διοίκησις Αμύνης Κύπρου) και εν συνεχεία και την Εθνική Φρουρά της Κύπρου. Λόγω της παλιάς γνωριμίας και σχέσης εμπιστοσύνης, ο Σκλαβενίτης ανέλαβε υπασπιστής του Γρίβα. Έμεινε κοντά στον Γρίβα μέχρι τα τέλη του 1967 και την απόσυρση της μεραρχίας (μετά τα γεγονότα της Κοφίνου) πράξη για την οποία ο Σκλαβενίτης θεώρησε υπεύθυνο τον Γεώργιο Παπαδόπουλο και γι αυτό από τότε τον κατηγορούσε συνεχώς.

 

ΑΣΠΙΔΑ

Ο Σκλαβενίτης υπήρξε μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ. Μάλιστα, ο ρόλος του ήταν κομβικός για το κατηγορητήριο, καθώς εμφάνισε αντίγραφο του υποτιθέμενου «όρκου» της οργάνωσης, τον οποίο ισχυρίστηκε ότι είχε υπογράψει κατ' εντολήν του Γρίβα, με στόχο την διείσδυση στον ΑΣΠΙΔΑ.

 

ΕΟΚΑ Β 

Τον Νοέμβριο του 1973, ο Σκλαβενίτης συμμετείχε ενεργά στο επιτυχημένο πραξικόπημα του Δημήτριου Ιωαννίδη εναντίον του Παπαδόπουλου, και αμέσως τοποθετήθηκε σε ειδική θέση στο τότε Αρχηγείο Ενόπλων Δυνάμεων (όπως είχε μετονομαστεί το ΓΕΕΘΑ επί χούντας) όπου ανέλαβε όλα τα θέματα της Κύπρου. Μετά τον θάνατο του Γρίβα (Ιανουάριος 1974) ανέλαβε αρχηγός της ΕΟΚΑ Β, την οποία κατηύθυνε από την Αθήνα.  Ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος για την οργάνωση, η οποία σπαρασσόταν από εσωτερικές διαμάχες, αλλά δεχόταν και ισχυρά πλήγματα από τις πιστές στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο ένοπλες ομάδες και το Εφεδρικό Σώμα.  Διορίστηκε στη θέση αυτή από το Δημήτριο Ιωαννίδη σε αντικατάσταση των Γεώργιου Καρούσου, Ελευθέριου Παπαδόπουλου και Κίκη Κωνσταντίνου οι οποίοι ανέλαβαν κατά διαστήματα την ηγεσία της οργάνωσης μετά το θάνατο του στρατηγού Γρίβα τον Γεννάρη του 1974. Συμμετείχε ενεργά στον σχεδιασμό του πραξικοπήματος κατά του Μακαρίου τον Ιούλιο του 1974, και έφθασε στην Κύπρο αμέσως μετά την 15η Ιουλίου, για τον συντονισμό μετά την επιβολή του πραξικοπήματος.

 

» Κατάθεση Σκλαβενίτη στον Φάκελο Κύπρου

 

Το ΑΚΕΛ 

Το Μάρτιο του 2011, όταν η Κυπριακή Βουλή άνοιξε τον «Φάκελο της Κύπρου»  το ΑΚΕΛ είχε καταγγείλει επωνύμως τον Νάσο Σκλαβενίτη ότι ήταν ο τελευταίος Αρχηγός της ΕΟΚΑ Β΄ και συμμετείχε ενεργά στο Ιωαννιδικό Πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 εναντίον του Μακαρίου. Συγκεκριμένα:


«Το ΑΚΕΛ εισηγήθηκε να προστεθεί στο πόρισμα ότι η ΕΟΚΑ Β΄ συστάθηκε με σκοπό τη δημιουργία αναταραχής στο εσωτερικό μέτωπο, για ανατροπή του Μακαρίου και ότι οι εκάστοτε ηγεσίες της ΕΟΚΑ Β΄ συμπεριλαμβανομένου και του Γρίβα, υλοποίησαν τους πιο πάνω σκοπούς κατά 100%. Και ότι ο Αθανάσιος Σκλαβενίτης ήταν ο τελευταίος αρχηγός της ΕΟΚΑ Β΄ και συμμετείχε στη σύσκεψη της Αθήνας που αποφάσισε το πραξικόπημα, αλλά και ότι συμμετείχε στο πραξικόπημα».

 

Καραμανλής

Τον Φεβρουάριο του 1975 ο Σκλαβενίτης ενεπλάκη στην λεγόμενη συνομωσία της πυτζάμας για εκδίωξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, με αποτέλεσμα την αποστρατεία του στις 15 Μαρτίου 1975.  Στην συνέχεια, ασχολήθηκε με τον οικογενειακό επιχειρηματικό όμιλο σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» τον οποίο είχαν δημιουργήσει τα αδέλφια του το 1954.  Η εταιρία δραστηριοποιείται και στην  Κύπρο.

 

Υπήρξε ένας από τους βασικούς μάρτυρες στην Ειδική Εξεταστική Επιτροπή για τον Φάκελο της Κύπρου, η οποία συστήθηκε με απόφαση της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, καταθέτοντας σε αυτήν στις 10, 15 και 16 Ιουλίου του 1986, ενώ το ίδιο διάστημα παραχώρησε και σειρά συνεντεύξεων σε εφημερίδες, στις οποίες απέδωσε ευθύνες για την τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου στον  Κωνσταντίνο Καραμανλή και στον Ευάγγελο Αβέρωφ και για την απόσυρση της μεραρχίας στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και στον Παπαδόπουλο. Αντίθετα, επαίνεσε την πολιτική του  Γεώργιου Παπανδρέου και εμφανίστηκε μετανιωμένος για τον ρόλο του στην υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ.

 

Κατά την εξέτασή του, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θέλησαν να αναδείξουν την σχέση του Σκλαβενίτη με τον εφοπλιστή Ανδρέα Ποταμιάνο (ο οποίος μεταπολιτευτικά είχε γίνει φίλος και συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου). Ο Σκλαβενίτης παραδέχθηκε ότι αυτός και τα αδέλφια του είχαν επιχειρηματικές σχέσεις με τον Ποταμιάνο (είχαν αναλάβει την τροφοδοσία των πλοίων του), αλλά σχολίασε ότι: «αν δω τον κ. Ανδρέα Ποταμιάνο, θα του πω, χαίρετε, τι κάνετε, κύριε Ποταμιάνο. Δεν θα τον πω Ανδρέα» καθώς και ότι «Με το πραξικόπημα δεν ξέρω να έχει καμία ανάμειξη. Ο εφοπλιστής Ποταμιάνος βοήθησε πάρα πολύ στο να πάει η Μεραρχία εις την Κύπρο, πάρα πολύ, και μάλιστα προς τιμήν του, όταν γύρισα εις την Ελλάδα, έμαθα ότι δεν απεδέχθη να την ξαναφέρει και πίσω. Αρνήθηκε, παρότι ήταν εφοπλιστής και ασφαλώς το συμφέρον του θα ήτανε να μην αρνείτο».

 

 

Πηγές:

Φώτο Γκάλερι

Image
Image