Κυπριακό Ολυμπιακό Μουσείο

Image

Στεγάζεται στο Ολυμπιακό Μέγαρο Λευκωσίας και παρουσιάζει μια συλλογή  από τετρακόσια εκθέματα, αθλητικά κειμήλια και αντικείμενα, στην οποία συνοψίζεται η σύγχρονη αθλητική ιστορία της Κύπρου.

Το Κυπριακό Ολυμπιακό Μουσείο, αρχικά άνοιξε   στα γραφεία της  Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ) στην οδό Ίωνος στη Λευκωσία, στις 30 Μαρτίου 1987 από τον Πρόεδρο Σπύρο Κυπριανού, παράλληλα με την εγκαθίδρυση της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Κύπρου (ΕΟΑΚ).

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2006 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του μουσείου στο νέο Ολυμπιακό Μέγαρο. Στις 22 Νοεμβρίου 2012 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της δεύτερης φάσης, κατά την οποία το μουσείο επεκτάθηκε και στους υπόλοιπους ορόφους του μεγάρου.  Πρώτος έφορος του Ολυμπιακού Μουσείου διετέλεσε ο Ανδρέας Χατζηβασιλείου. 

 

Το όραμα της δημιουργίας Ολυμπιακού Μουσείου υπήρχε για χρόνια πριν από την εκπλήρωσή του. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΔΟΕ Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο το 1982, προέτρεψε τους ανθρώπους της ΚΟΕ να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός τέτοιου μουσείου. Έτσι, το 1987, μετά από σχετική ανακοίνωση της ΚΟΕ, δεκάδες άτομα, πολλοί εκ των οποίων σπουδαίες μορφές του κυπριακού αθλητισμού, δώρισαν ή δάνεισαν αντικείμενα στο μουσείο, τα πλείστα από τα οποία εκτίθενται μέχρι σήμερα. H συλλογή αντικειμένων του μουσείου ανανεώνεται διαρκώς με νέες δωρεές, αλλά και αναμνηστικά αντικείμενα από αθλητικές αποστολές στις οποίες μετείχε η ΚΟΕ.

 

Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα εκθέματα κατέχουν, η στολή που φορούσε ο Παύλος Κοντίδης στο Γουέιμουθ της Μεγάλης Βρετανίας τον Αύγουστο του 2012, το μετάλλιο νικητή από την 4η Ζάππεια Ολυμπιάδα του 1888 του Θεοφάνη Θεοδότου, αναμνηστικό μετάλλιο από την Ολυμπιάδα του 1896, αθλητικός εξοπλισμός του Στέλιου Κυριακίδη από τον ιστορικό Μαραθώνιο της Βοστώνης το 1946, που δώρισε στην ΚΟΕ η οικογένειά του, δάδες από τις λαμπαδηδρομίες των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς και προσωπικά αντικείμενα των Δημοσθένη Συμεωνίδη, Λυκούργου Αρχοντίδη και Δομνίτσας Λανίτου Καβουνίδου. Πολύ μεγάλης αξίας είναι και η συλλογή του Ανδρέα Ηλιάδη, που περιλαμβάνει τα επίσημα γραμματόσημα των Ολυμπιακών Αγώνων από το 1896 μέχρι το 1964. Επιπλέον, ανάμεσα στα εκατοντάδες αντικείμενα του μουσείου συγκαταλέγονται αφίσες, μασκότ, διαπιστεύσεις, καρφίτσες και αθλητικός εξοπλισμός. Στο μουσείο δημιουργήθηκαν και τέσσερις ξεχωριστές ενότητες, αφιερωμένες στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης (ΑΜΚΕ), τους Μεσογειακούς Αγώνες και τους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες.

 

Ολυμπιακό Μέγαρο και Πάρκο 

Το Ολυμπιακό Μέγαρο και Πάρκο είναι τοποθετημένο σε μια έκταση επτάμισι χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων στην είσοδο της Λευκωσίας. 

 Ως αρχιτεκτονικό έργο αποτελεί έκφραση στο χώρο, των τριών βασικών διαστάσεων που συνθέτουν το Ολυμπιακό Ιδεώδες: Της Οικουμενικής Διάστασης, της καλλιέργειας και διάδοσης του αρχαίου πνεύματος του Ολυμπισμού, με έννοιες όπως η συνεργασία, η ευγενής άμιλλα, η παγκόσμια ειρήνη. Της Ιστορικής Διάστασης, της διαφύλαξης και αναβίωσης ενός θεσμού 3000 χρόνων. Της Αθλητικής Διάστασης, της προώθησης της παράλληλης άσκησης Σώματος και Πνεύματος ως ουσιαστικής ανθρώπινης δραστηριότητας.

 Συστατικό μέρος του ‘Εργου είναι το Ολυμπιακό Πάρκο, το οποίο αναπτύσσεται στο ισόγειο. Περιλαμβάνει αλσύλιο και θεματικούς κήπους διαμορφωμένους με θέματα από τον αθλητισμό. 

 

Πηγή

Ολυμπιακό Μέγαρο

 

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image