Σουκιούρογλου Δημήτριος

Image

Επιχειρηματίας, ιδρυτής εταιρείας φυτοφαρμάκων, γιος του Ιωάννη Σουκιούρογλου. Γεννήθηκε το 1932 στη Λευκωσία. Πέθανε στις 5 Οκτωβρίου 2022.

Σπούδασε χημικός στο πανεπιστήμιο της Λοζάνης Ελβετίας. Με την επιστροφή του στην Κύπρο παρακολουθούσε τις αυξανόμενες ανάγκες των Κυπρίων γεωργών για μοντέρνα φυτοπροστασία και το 1966 ξεκίνησε μια μικρή επιχείρηση εισαγωγών ετοίμων προϊόντων Φυτοπροστασίας στην Κύπρο, υπό την επωνυμία Δημήτρης Ι. Σουκιούρογλου ΛΤΔ.

Οι πρώτοι σημαντικοί εταίροι ήταν η Ελβετική εταιρεία χημικών GEIGY, Basle Ελβετίας. Η συνεργασία μαζί τους, σε αποκλειστική βάση, συνεχίζεται μέχρι και σήμερα υπό την σημερινή τους εξελιχθείσα μορφή: SYNGENTA στον τομέα της φυτοπροστασίας.

 

Άλλες σημαντικές συνεργασίες με άλλους πολυεθνικούς οίκους αναπτύχθηκαν έκτοτε, όπως την Dow Chemical, Sumitomo Chemical και άλλους. Το πρωτοποριακό πνεύμα του ιδρυτή της, ο επαγγελματισμός, αξιοπιστία και σκληρή δουλειά οδήγησαν την εταιρεία στην πρώτη θέση στην Κυπριακή αγορά φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

 

Η ανάγκη για προσφορά υψηλής ποιότητας προϊόντων σε προσιτές τιμές και μεγαλύτερη ποικιλία συσκευασιών στον Κύπριο γεωργό, οδήγησε την εταιρεία στην δημιουργία βιομηχανίας τυποποίησης και συσκευασίας προϊόντων φυτοπροστασίας. Σ 'αυτό συνέτειναν και οι ευκαιρίες ανάπτυξης εξαγωγών που ανοίχθηκαν μετά τα τραγικά γεγονότα που σημάδεψαν την Κύπρο το 1974.

 

Το 1980 η εταιρεία Premier Chemical Co Ltd ιδρύθηκε και ανέλαβε την παραγωγή και τις εξαγωγικές δραστηριότητες που αναπτύσσονταν στη γειτονική Μέση Ανατολή και χώρες του Κόλπου. Το εργοστάσιο σταδιακά αναβαθμίστηκε με σημαντικές επενδύσεις για να φθάσει στα σημερινά ψηλά τεχνολογικά επίπεδα.

 

Το 1985 και 1987 οι δύο υιοί Ιωάννης και Έρικ Σουκιούρογλου ανέλαβαν εργασία στην οικογενειακή επιχείρηση.

 

Το 1996, η Premier Chemical Co Ltd ήταν μία από τις πρώτες Κυπριακές εταιρείες που πιστοποιήθηκαν με ISO 9000 για τις δραστηριότητες παραγωγής της.

 

Το 2000 η Novartis Animal Health Inc. ανέθεσε την Premier Chemical ως αποκλειστικό διανομέα των προϊόντων της στην Ελλάδα. Η θυγατρική PremierΣουκιούρογλου Ελλάς ΑΕ ιδρύθηκε για την απ' ευθείας ανάπτυξη των εργασιών στην Ελλάδα.

 

To 2010 δημιουργήθηκε στο Γέρι μονάδα διαχείρισης πράσινων αποβλήτων και ξεκίνησε η παραγωγή προϊόντων με βάση το κομπόστ.

 

Πηγή

Premier Shukuroglou