Παπαζαχαρία Πολυξένη

Η 16χρόνη δασκάλα της Κυθρέας

Image

Γεννήθηκε το 1861 στην Κυθρέα και απεβίωσε το 1937 σε ηλικία 76 χρόνων.

Φοίτησε αρχικά στο ιδιωτικό σχολείο της Χαρδακιώτισσας και ακολούθως στο μεικτό κοινοτικό σχολείο της ίδιας ενορίας. Ήταν το δεύτερο παιδί του Παπαζαχαρία Ιωάννου ή Πρωτόπαπα και της Μαρίας Σιούκουλλου από τη Συρκανιά της Κυθρέας.

 

Με παρότρυνση του τότε Αρχιεπισκόπου Κύπρου Σωφρονίου, ο οποίος σε επίσκεψή του στο σπίτι του Παπαζαχαρία αντελήφθη την εξυπνάδα της Πολυξένης, ο ιερέας πατέρας της την έστειλε να συνεχίσει τη φοίτησή της στο Παρθεναγωγείο της Φανερωμένης στη Λευκωσία. Από το Παρθεναγωγείο η Πολυξένη αποφοίτησε με πτυχίο δασκάλας το 1877, για να αρχίσει αμέσως τη μακρά σταδιοδρομία της στα σχολεία της Κύπρου ως δασκάλα. Ήταν μόλις 16 χρόνων.

Εργάστηκε για πολλά χρόνια στα δημοτικά σχολεία της Κυθρέας, το 1903 διορίστηκε στην Περιστερωνοπηγή της επαρχίας Αμμοχώστου και μερικά χρόνια αργότερα μετατέθηκε στον Άγιο Αμβρόσιο Κερύνειας, όπου παντρεύτηκε τον συγχωριανό της Πολύδωρο Αντωνιάδη. Μετά τον γάμο τους, ο σύζυγός της πήρε μετάθεση στην Πάφο, όπου το ζεύγος εγκαταστάθηκε και έζησε μέχρι την αφυπηρέτηση του Πολύδωρου το 1926. Εκεί, η Πολυξένη εργάστηκε στα δημοτικά σχολεία του Κτήματος, ενώ επέστρεψε στην Κυθρέα και εγκαταστάθηκε μόνιμα πια στο πατρικό της σπίτι στη Συρκανιά, αμέσως μετά την αφυπηρέτηση του συζύγου της.

 

 

Πηγές

* Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

*Βιογραφικό Λεξικό Κυπρίων, Αριστείδης Λ. Κουδουνάρης, τόμος Β’, Λευκωσία 2018, σελ.607

* Χριστόδουλος Πέτσας, Κυθρέας Κάτοπτρον, Λευκωσία 2021