Κανάρη Πόπη

Υπουργός Υγείας

Image

Χημικός. Διορίστηκε υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Νίκου Χριστουδουλίδη στις 27 Φεβρουαρίου 2023. Στις 8 Ιανουαρίου 2024, στο πλαίσιο ανασχηματισμού την Πόπη Κανάρη αντικατέστησε ο Μιχάλης Δαμιανός.

 

Η Πόπη Κανάρη γεννήθηκε στη Λευκωσία και είναι απόφοιτος της Αγγλικής Σχολής. Σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου από το ίδιο Πανεπιστήμιο.

Υπηρέτησε για 37 χρόνια στο Γενικό Χημείο του Κράτους, από τα οποία τα τελευταία οκτώ στη θέση της Διευθύντριας. Κατά τη θητεία  της ως  Διευθύντρια ίδρυσε  το πρώτο διαπιστευμένο  εργαστήριο  στην Εθνική Φρουρά για  έλεγχο  πυρίτιδας σε πυρομαχικά. Υπηρέτησε σε διάφορα διοικητικά συμβούλια, τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Υπήρξε μέλος  του Συμβουλευτικού Σώματος  της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Επίσημων Εργαστηρίων Φαρμάκων  και πρόεδρος  του American Association  of  Official Analytical Chemists  (European Section). Eίναι σύμβουλος στους τομείς της Ασφάλειας Τροφίμων, Φαρμάκων και Τοξικολογίας. 

 

Το 2019 τιμήθηκε με το βραβείο ΟΠΑΠ Κοινωνικής Προσφοράς από το περιοδικό Μαντάμ Φιγκαρό.

 

Βλέπε βίντεο: Πόπη Κανάρη

 

Διετέλεσε πρώτη  πρόεδρος  της  Εθνικής  Ομάδας  Anti-Doping  για  καθαρό  αθλητισμό. Έγινε μέλος του ΔΣ  του  Καραϊσκάκειου Ιδρύματος (ΚΙ) το 1999 και  εξελέγη πρόεδρος  του το  2011. Κατά την προεδρία της στο Ροταριανό Όμιλο  «Λευκωσία – Λευκοθέα»  το  2005  συντόνισε  11  Ροταριανούς Ομίλους  για τη δημιουργία της πρώτης τράπεζας  Ομφάλιου  Λώρου  στο  ΚΙ. Είναι  μέλος  των ΔΣ  του Κυπριακού Ινστιτούτου Έρευνας Καρκίνου,  του  Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου  και του  Κυπριακού  Ερευνητικού  και Εκπαιδευτικού  Ιδρύματος - Cyprus Institute.

Είναι παντρεμένη, έχει δύο παιδιά και πέντε εγγόνια.

 

Πηγή

Polignosi