Κωστρίκης Λεόντιος

Image

Καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ο Λεόντιος Κωστρίκης γεννήθηκε το 1963 στην ’σσια της Μεσαορίας στην επαρχία Αμμοχώστου. Ο πατέρας του ο Γιωρκής Κωστρίκης δούλευε στο Τ΅ή΅α Αναπτύξεως Υδάτων και η ΅ητέρα του η ’ννα  ήταν οικοκυρά.

 

Μετά την εισβολή του 1974, η  προσφυγιά έφερε την οικογένεια του στη Λεμεσό. Αποφοίτησε από το Λανίτειο Γυμνάσιο και στη συνέχεια έφυγε για σπουδές στην Αμερική:

 

 • Έλαβε το B.Sc. (1987), M.Sc. (1989), Μ.Ρh. (1990) και Ph.D. (1993) του από το New York University (NYU), των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (Η.Π.Α.). 
 • Ακολούθησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Ερευνητικό Κέντρο Aaron Diamond AIDS Research Center (ADARC) του Πανεπιστημίου Rockefeller (Νέα Υόρκη) σχετικά με τη μοριακή ιολογία του Ιού της Ανθρώπινης Aνοσοανεπάρκειας (HIV). 

 

Επαγγελματική Εμπειρία:

Έζησε και εργάστηκε για 20 χρόνια στην Αμερική και μετά αποφάσισε να επιστρέψει πίσω στην Κύπρο. Ο Λεόντιος Κωστρίκης είναι Καθηγητής Βιολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ιδρυτικό μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών και Επικεφαλής του Εργαστηρίου Βιοτεχνολογίας και Μοριακής Ιολογίας.

 

 • Εργάστηκε στο Ερευνητικό Κέντρο Aaron Diamond AIDS Research Center ως Ερευνητής το 1998 και στο Πανεπιστήμιο Rockefeller ως Επίκουρος Καθηγητής το 1999.
 • Επέστρεψε στην Κύπρο το 2003 ως Καθηγητής (από το 2003 αναπληρωτής και από το 2011 τακτικός Καθηγητής) του Πανεπιστημίου Κύπρου στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών. 
 • Είναι Επιστημονικός Συντάκτης σε τέσσερα έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και είναι μέλος του Συντακτικού Συμβουλίου σε άλλα εννέα.
 • Επίσης έχει υπηρετήσει σε πολλές επιτροπές αξιολόγησης Ευρωπαϊκών, διεθνών οργανισμών και φιλανθρωπικών οργανισμών που επιχορηγούν ερευνητικά προγράμματα.
 • Το εργαστήριό του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου συνεργάζεται με το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου για τη διάγνωση της λοίμωξης HIV-1 και την παρακολούθηση της μετάδοσης στην Κύπρο και στην Ευρώπη των στελεχών του ιού HIV-1 με ανθεκτικότητα στα αντιρετροϊκά φάρμακα. 
 • Είναι συνιδρυτής της European Society of Antiviral Research (ESAR), ιδρυτής της διαχρονικής επιστημονικής μελέτης HIV-1 (CHICS) στην Κύπρο και επιστημονικό μέλος του διεθνούς δικτύου WHO-UNAIDS Network for HIV Isolation and Characterisation.

 

Επιπρόσθετα, το 2019 έχει εκλεγεί Ιδρυτικό Μέλος (Έδρα Βιολογικών Επιστημών) της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών.

Βραβεία και Διακρίσεις και Επιχορηγήσεις:

 • Έλαβε βραβεία από το Elizabeth Glazer Pediatric AIDS Foundation, το Aaron Diamond Foundation και το Patti Cadby Birch Trust στις Η.Π.Α.
 • Το 2005 έλαβε Τιμητική Διάκριση από το J. William Fulbright Commission για τα επιτεύγματά του που συνέβαλαν στην βελτίωση του κόσμου.
 • Έχει λάβει πάνω από είκοσι επιχορηγήσεις ερευνητικών προγραμμάτων από το National Institute of Health των Η.Π.Α. (N.I.H.), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ίδρυμα Προώθησης  Έρευνας (Κύπρος) και διεθνή φιλανθρωπικά ιδρύματα.

 

Πανδημία

Ο Λεόντιος Κωστρικης στην Κύπρο έγινε ιδιαίτερα γνωστός κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊου ως ένα από τα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας, τα οποία επί καθημερινής βάσεως της περίοδο 2019-2021 ενημέρωναν τους πολίτες.  

 

 

Πηγές:

 1. Συνέντευξη στο περιοδικό Down Town
 2. Ποιος είναι ο Λεόντιος Κωστρίκης;
 3. Polignosi

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image