Χάμπας Πανίκος

Image

Ο Πανίκος Χάμπας γεννήθηκε στην Κάτω Ζώδεια στις 4 Μαΐου 1963. Σπούδασε πολιτικές και κοινωνικές επιστήμες στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών και Κοινωνικής Διοίκησης της Σόφιας. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο ίδιο πανεπιστήμιο.

 

Από τον Μάρτιο του 2009 είναι Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών.

Διετέλεσε μέλος του Επαρχιακού Συμβουλίου της Ενιαίας Δημοκρατικής Οργάνωσης Νεολαίας (ΕΔΟΝ) Λευκωσίας, μέλος της Γραμματείας (γραμματέας Φοιτητικών Προβλημάτων) της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητών και Νέων Επιστημόνων (ΠΟΦΝΕ) από το 1988 έως το 1991, μέλος της Συνδικαλιστικής Επιτροπής του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου και ιδρυτικό μέλος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Περιβαλλοντικής Κίνησης Κύπρου.

 

Στις Δημοτικές εκλογές του 1991 εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Έγκωμης με το ΑΚΕΛ, θέση στην οποία επανεκλέχθηκε στις Δημοτικές εκλογές του 1996, στις Δημοτικές εκλογές του 2001 και στις Δημοτικές εκλογές του 2006.  Ήταν μέλος του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας και του Συμβουλίου Ιεραρχικών Προσφυγών Αναδασμού.

 

 

Διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, της Επαρχιακής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Λευκωσίας-Κερύνειας και αναπληρωματικό μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ).  Διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Γεωργικής Ασφάλισης (ΟΓΑ).

 

Συμμετείχε στις βουλευτικές εκλογές του 2006 στην Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας με το ΑΚΕΛ αλλά δεν εκλέχτηκε. Λόγω της εκλογής του βουλευτή του ΑΚΕΛ στην Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας, Τάκη Χατζηγεωργίου ως ευρωβουλευτή στις Ευρωεκλογές του 2009, τη θέση του στη βουλή πήρε στις 15 Ιουλίου 2009 ο Πανίκος Χάμπας ως ο επόμενος επιλαχών, για την Θ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο. Διεκδίκησε επανεκλογή στις βουλευτικές εκλογές του 2011 αλλά δεν εκλέχτηκε, όπως και τις εκλογές του 2016.

Ως βουλευτής διετέλεσε αντιπρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής, μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Θεμάτων και της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής.

 

Πηγή

«50 χρόνια κυπριακού κοινοβουλίου» (PDF). Βουλή των Αντιπροσώπων (Κύπρος).

 

Φώτο Γκάλερι

Image