Αναγέννηση Δερύνειας

Μορφωτικός Σύλλογος Δερύνειας

Image

Ποδοσφαιρικός και μορφωτικός σύλλογος με έδρα την Κωμόπόλη  Δερύνεια της Επαρχίας Αμμοχώστου. Ιδρύθηκε την 1η Δεκεμβρίου 1920  με πρωτοβουλία του δάσκαλου της Δερύνειας Ελευθέριου Ιακώβου Μοντάνιου και άλλων κατοίκων με την ονομασία το Αναγνωστήριο «Ομόνοια». Την εποχή εκείνη ο αναλφαβητισμός ήταν μεγάλος. Ο δάσκαλος αυτός, ο μοναδικός δάσκαλος του χωριού, προμηθευόταν την μοναδική εβδομαδιαία εφημερίδα της εποχής, την Ελευθερία, από την οποία διάβαζε τα βράδια αποσπάσματα στους θαμώνες του καφενείου, οι οποίοι τα διέδιδαν την επόμενη μέρα και στους υπόλοιπους κατοίκους. Ολοένα και περισσότεροι κάτοικοι έδειχναν ενδιαφέρον και έτσι ο Ελευθέριος Ιακώβου Μοντάνιος έκρινε πως ήταν αναγκαία η ίδρυση ενός αναγνωστηρίου για τους ενήλικες. Για το λόγο αυτό ιδρύθηκε το Αναγνωστήριο «Ομόνοια». Στόχος του αναγνωστηρίου ήταν η μόρφωση, η σωστή διαπαιδαγώγηση και η υγιής ενασχόληση των μελών του. Εκτός από εφημερίδες, ο δάσκαλος διάβαζε και λογοτεχνικά βιβλία.

 

Σταδιακά αναπτύχθηκαν και άλλες δραστηριότητες όπως θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις, επετειακές γιορτές με προγράμματα λαϊκής ποίησης, μουσικής και χορού, διαλέξεις και συζητήσεις, αθλητικές δραστηριότητες με αγώνες στίβου, ποδοσφαίρου και πετοσφαίρισης κ.α.

 

Παρανομία 

Με την έναρξη της δράσης της ΕΟΚΑ το 1955, οι Άγγλοι κηρύσσουν παράνομους αρκετούς συλλόγους, ανάμεσα τους και το Αναγνωστήριο «Ομόνοια». Μετά από 4 μήνες, με τα ίδια μέλη και με το ίδιο καταστατικό, εξασφαλίζεται άδεια ίδρυσης και λειτουργίας του σωματείου με μόνη αλλαγή στην ονομασία. Η νέα ονομασία ήταν Μορφωτικός Σύλλογος Αναγέννηση Δερύνειας. Ο σύλλογος διατήρησε το ίδιο έμβλημα και τα ίδια χρώματα.

 

Έμβλημα του σωματείου είναι ασπίδα με τον ανατέλλοντα ήλιο και τη χρονολογία 1920, τη χρονολογία ίδρυσης του συλλόγου. Ως χρώματα χρησιμοποιεί το πράσινο και το άσπρο.

 

Στα πρώτα χρόνια, η έδρα της ομάδας ήταν η αυτή του δημοτικού σχολείου. Στη συνέχεια δημιουργήθηκε κανονικό γήπεδο, με ξύλινες εστίες, κοντά σε αυτό. Εκεί γίνονταν και οι προπονήσεις της ομάδας.

 

Σήμερα, έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας είναι το ιδιόκτητο ποδοσφαιρικό γήπεδο χωρητικότητας 1800 θεατών, το Στάδιο Αναγέννησης Δερύνειας, το οποίο κατασκευάστηκε με εθελοντική εργασία φίλων του συλλόγου το 1974. Μοναδικές εξαιρέσεις αποτελούν οι περιόδοι  2011-12 και 2016-17 όταν χρησιμοποίησε το  Στάδιο Τάσος Μάρκου στο Παραλίμνι επειδή το στάδιο της δεν πληρούσε τα κριτήρια για διεξαγωγή αγώνων Α κατηγορίας.

 

Ανεξαρτησία 

Μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960, η Αναγέννηση εντάχθηκε στις τάξεις της ΕΠΟΑ Αμμοχώστου. Το 1971 κατέκτησε το πρωτάθλημα και το κύπελλο της ομοσπονδίας. Το 1972 εντάχθηκε στην ΚΟΠ και αγωνίστηκε την ίδια χρονιά στην Γ κατηγορία. Έχει κατακτήσει δύο φορές το πρωτάθλημα Β κατηγορίας ενώ έχει 7 συμμετοχές στην  Α κατηγορία.

 

 

Πηγή: 

  1. Polignosi

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image