Παναγία των Αμπελιών ή Παναγία Αιματούσα

Image

Ξωκλήσι που βρίσκεται στην Αραδίππου, ανάμεσα στο παλιό δρόμο και τον σύγχρονο αυτοκινητόδρομο Λάρνακας – Λευκωσίας. Πρόκειται για ένα μονόκλιτο πετρόκτιστο καμαροσκέπαστο εκκλησάκι , το οποίο κτίστηκε στα ερείπια ενός παλαιότερου που καταστράφηκε από τους Σαρακηνούς πειρατές. Αρχικά η εκκλησία ήταν αγιογραφημένη, όμως με την πάροδο του χρόνου και με τις κατά καιρούς επιδιορθώσεις όλες οι αγιογραφίες καλύφθηκαν.

Το εξωκλήσι της Παναγίας της Αιματούσας γιορτάζει κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου όπου γίνεται μεγάλο πανηγύρι.

 

Παραδόσεις

Η Παναγία φέρει τα προσωνύμια «Αμπελιών», καθώς στην περιοχή τα παλιά χρόνια υπήρχαν πολλά αμπέλια και «Αιματούσα» από την παράδοση που θέλει την Παναγία να θεραπεύει τις γυναίκες που υποφέρουν με αιμορραγίες. Μάλιστα έξω από την εκκλησία, δίπλα στη δυτική είσοδο βρίσκεται μια πέτρα, όπου σύμφωνα με την παράδοση όποιος έρθει και καθίσει επάνω της θα θεραπευτεί.

 

Επίσης μια άλλη παράδοση φαίνεται να συνδέει το συγκεκριμένο εξωκλήσι με μια άλλη ομώνυμη εκκλησία που συναντάται στην κοινότητα του Αβδελλερού. Η παράδοση αναφέρεται σε μια Αιγύπτια Βασίλισσα, η οποία προσάραξε το καράβι της στο λιμάνι της Λάρνακας, με σκοπό να βρει ένα γιατρό, για να τη βοηθήσει από την ακατάσχετη αιμορραγία που την τυραννούσε. Η βασίλισσα με το στρατό της προχωρούσαν προς την ενδοχώρα, όταν έκαναν μια στάση για να ξαποστάσουν, βορειοδυτικά του χωριού Αραδίππου, σε μια τοποθεσία όπου ήταν κτισμένο ένα μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στην Παναγία. Προς μεγάλη της έκπληξη διαπίστωσε πως η αιμορραγία σταμάτησε. Διέταξε τότε τη συνοδεία της να την οδηγήσει σε μια πηγή νερού, για να καθαριστεί και έτσι βρέθηκαν στο Αβδελλερό, όπου βρήκαν μια μικρή πηγή που ανάβλυζε καθαρό νερό. Έπειτα από αρκετά χρόνια σε περιοχή της Αραδίππου βρέθηκαν δυο εικονίσματα της Παναγίας. Το ένα τοποθετήθηκε στο εκκλησάκι της Παναγίας της Αιματούσας ή Αμπελιών, όπως διαφορετικά είναι γνωστή, ενώ το άλλο στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Αιματούσας στο Αβδελλερό.

 

Πηγή

Κοινοτικό Συμβούλιο Αραδίππου