Κοτζιάς Νίκος

Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας

Image

Υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας επί διακυβέρνησης Σύριζα από τις 27 Ιανουαρίου 2015 έως τις 20 Οκτωβρίου 2018. Ο Νίκος Κοτζιάς γεννήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 1950 στην Αθήνα. Από το 2015 έως και το 2017 επί διακυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα είχε ενεργό συμμετοχή στο Κυπριακό εκπροσωπώντας την Ελλάδα στις Διαπραγματεύσεις, στο Μοντ Πελεράν, στη Γενεύη και το Κραν Μοντανά.

 

Αποφοίτησε από τη Σχολή Μωραίτη το 1968. Σπούδασε Οικονο΅ικά και Πολιτική Φιλοσοφία στην Αθήνα και στο Giessen της Γερ΅ανίας. Η διδακτορική του διατριβή από το Πάντειο Πανεπιστή΅ιο είχε τίτλο: «Πολιτικές Θεωρίες του Κράτους». Η ΅ετα- διδακτορική του διατριβή είχε τίτλο: «Πολιτικές Θεωρίες της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης».

 

∆ίδαξε και υπηρέτησε ως ερευνητής στα Πανεπιστή΅ια του Marburg της Γερ΅ανίας, της Οξφόρδης στη Μεγάλη Βρετανία και του Harvard στις ΗΠΑ. Είναι ΅έλος του St Antony’s College - Oxford University, Senior Fellow στο Weatherhead Centre for International Relations στο Πανεπιστή΅ιο του Harvard. Είναι συνιδρυτής του Προγρά΅΅ατος Νοτιανατολικής Ευρώπης στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστη΅ίου της Οξφόρδης.

 
Πολιτικη 

O Νίκος Κοτζιάς υπήρξε ΅έλος της ΅αθητικής οργάνωσης της νεολαίας Λα΅πράκη από το 1965. Ιδρυτικό ΅έλος της ΚΝΕ και ΅έλος του Κεντρικού Συ΅βουλίου της στη διάρκεια της χούντας. Αργότερα ΅έλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Καταδικάστηκε δις από στρατοδικείο. Στη διάρκεια της χούντας υπήρξε γρα΅΅ατέας της Ο΅οσπονδίας φοιτητικών συλλόγων στη ∆υτική Γερ΅ανία και ∆υτικό Βερολίνο καθώς και γρα΅΅ατέας του Συντονιστικού των αντιδικτατορικών φοιτητικών οργανώσεων.

 

Συνέβαλε στην οργάνωση και καθοδήγησε ΅εγάλες απεργίες, όπως εκείνη της Πεσινέ και της Λάρκο το 1977. Συνέβαλε αποφασιστικά στη δη΅ιουργία των περιοδικών «Επιστη΅ονική Σκέψη» και «∆ιαλεκτική», ενώ συ΅΅ετείχε στην Επιστη΅ονική Επιτροπή πολλών άλλων. Ιδρυτικό ΅έλος του ΚΜΕ, του FEG Marbourg και του «Ιδρύ΅ατος Νίκος Πουλαντζάς». Το 1989 παραιτήθηκε την ίδια βραδιά της συγκρότησης της κυβέρνησης Τζαννετάκη από τα καθοδηγητικά όργανα της αριστεράς στα οποία συ΅΅ετείχε. Είναι ο πρώτος που την κατάγγειλε δη΅όσια ως την απαρχή του «βρώ΅ικου 1989».

 

ΥΠΕΞ 

Στις 27 Ιανουαρίου 2015, ο Νίκος Κοτζιάς διορίστηκε Υπουργός Εξωτερικών επί διακυβέρνησης Τσίπρα παρότι δεν ήταν βουλευτής. Κατά την τελετή παράδοσης του υπουργείου, ο Κοτζιάς προϊδέασε για την πολιτική του προσέγγιση λέγοντας: «Ανυπομονούμε για γέφυρες με τον νέο αναδυόμενο κόσμο. Δεν θεωρούμε τη συμμετοχή μας στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ως συγκρουσιακή με τις σχέσεις μας με τις αναδυόμενες δυνάμεις».

 

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2015, μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο Κοτζιάς διορίστηκε για δεύτερη φορά Υπουργός Εξωτερικών, διαδεχόμενος τον υπηρεσιακό υπουργό  Πέτρο Μολυβιάτη.

 

Τις 15 Ιανουαρίου 2017, κατά τη διάρκεια επαφών για τη επίλυση του κυπριακού ζητήματος στις οποίες συμμετείχαν ο Νίκος Αναστασιάδης, ο Μουσταφά Ακιντζί καθώς και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, Ελλάδα, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο, ζήτησε αναβολή για περαιτέρω διαβουλεύσεις με την Αθήνα και επίσης ταχύτερο χρονοδιάγραμμα για κατάργηση των εγγυήσεων και απομάκρυνση των τουρκικών δυνάμεων από την Κύπρο. Οι συνομιλίες διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά με συνυπευθυνότητα σύμφωνα με τον Αντόνιο Γκουτέρες και των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, αφήνοντας ημιτελές το πλαίσιο συμφωνίας Γκουτέρες. Ο κ. Κοτζιάς υπήρξε μια προσωπικότητα που δίχασε τους Κυπρίους. Κάποιοι θεώρησαν ότι με τη στάση του παρέσυρε το Νίκο Χριστοδουλίδη μαζί με τον οποίο υπονόμευσαν την πολιτική Αναστασιάδη ο οποίος τελικά αναγκάστηκε να συνταυτισθεί μαζί τους, συμβάλλοντας σε ένα νέο αδιέξοδο στο Κυπριακό.  Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι έπραξε το καθήκον του μη επιτρέποντας μια απαράδεκτη λύση στην Κύπρο.

 

Στις 17 Οκτωβρίου 2018 ο Κοτζιάς υπέβαλε την παραίτησή του, μια μέρα μετά το υπουργικό συμβούλιο κατά την οποία συγκρούστηκε για τη συμφωνία των Πρεσπών τον υπουργό ’μυνας Πάνο Καμένο, ο οποίος έχει αντιταχθεί στη συμφωνία. Τον διαδέχθηκε ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

 

 

Πηγές: 

  1. Ποιος είναι ο νέος ΥΠΕΞ της Ελλάδας;
  2. Wikipedia - Νικός Κοτζιάς
  3. Polignosi

Φώτο Γκάλερι

Image