Κασσιανίδου Βασιλική

Υφυπουργός Πολιτισμού

Image

Υφυπουργός Πολιτισμού στην κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη μετά την παραίτηση του Μιχάλη Χατζηγιάννη στις 11 Ιουλίου 2023. Η Λίνα Κασσιανίδου ανέλαβε καθήκοντα στις 14 Ιουλίου 2023.

 

Σπούδασε Χημεία και Κλασσική Αρχαιολογία στο Bryn Mawr College των Η.Π.Α.. Συνέχισε τις σπουδές της στο UCL Institute of Archaeology, στο Λονδίνο, όπου έλαβε το διδακτορικό της τίτλο στην Αρχαιομεταλλουργία το 1993.

 

Δίδαξε Περιβαλλοντική Αρχαιολογία και Αρχαιομετρία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου από το 1994. Τον Μάιο του 2023 εξελέγη Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

 

Από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι τον Σεπτέμβριο 2019 διετέλεσε Διευθύντρια της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας. Από το 2014 έως το 2016 διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου. Είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Καινοτομίας και Έρευνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και μέλος της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO. To 2022 εκλέχθηκε Αντεπιστέλλον Μέλος του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αμερικής.

 

Δημοσιεύσεις

Έχει μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων, που περιλαμβάνουν πάνω από εκατό άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων, την επιμέλεια πέντε συλλογικών τόμων και πολλά άλλα. Έχει συμμετάσχει και συντονίσει μια σειρά από προγράμματα πεδίου και διεπιστημονικά ερευνητικά προγράμματα σε σχέση με τους τομείς της εμπειρογνωμοσύνης της, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, το ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, και το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

 

» Βλέπε Βασιλική Κασσιανίδου: Διάλεξη με θέμα Χαλκός από την Αλάσια

 

Ερευνητικά προγράμματα

Έχει συμμετάσχει και έχει συντονίσει σειρά ερευνητικών προγραμμάτων με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (στο ΠΠ7 και το Η2020). Το πιο σημαντικό από αυτά ήταν το τετραετές έργο με τίτλο «New Archaeological Research Network for Integrating Approaches to Ancient Material Studies (NARNIA)» το οποίο έστησε και συντόνισε. Το NARNIA ήταν ένα Marie Curie Initial Training Network του προγράμματος People του 7ου ΠΠ. Αποτελείτο από εννέα εταίρους από έξι διαφορετικές χώρες. Με προϋπολογισμό 4,6 εκατομμυρίων ευρώ και 100% χρηματοδότηση από την Research Executive Agency (REA), to NARNIA ήταν το μεγαλύτερο χρηματοδοτούμενο έργο που έχει ποτέ χορηγηθεί από το REA στην Κύπρο μέχρι το 2010. Έχει επίσης συντονίσει δύο Marie Skłodowska-Curie Actions Individual Fellowships. Πρόκειται για το 656148 - PRENET - H2020-MSCA-IF-2014 με βασική ερευνήτρια την Δρ Θεοδώρα Μούτσιου και με προϋπολογισμό 151.000 ευρώ και το 750904 - GLAZE - H2020-MSCA-IF-2016 με βασική ερευνήτρια την Dr Carmen Ting και με προϋπολογισμό 151.648 ευρώ. Είναι επίσης επικεφαλής της ομάδας του Πανεπιστημίου Κύπρου που συμμετείχε στο πρόγραμμα MedSTACH, το οποίο υποβλήθηκε στο πρόγραμμα Teaming for Excellence στο πρόγραμμα χρηματοδότησης H2020-WIDESPREAD-01-2018-2019 και συντονίζεται από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η πρόταση επιδιώκει τη δημιουργία ενός νέου ερευνητικού κέντρου αριστείας στην Κύπρο με τίτλο: «Κέντρο αριστείας για την αρχαιολογία και την πολιτιστική κληρονομιά της Ανατολικής Μεσογείου» (ακρωνύμιο MedSTACH).

 

Είναι παντρεμένη με τον Δρα Γιώργο Παπασάββα, Αναπληρωτή Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και έχει δύο γιούς, τον Γιάννη και τον Χριστόφορο.

 

 

Πηγή

  1. Polignosi

Φώτο Γκάλερι

Image