ΚΟΕΑΣ

Κυπριακή Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Αθλητισμού Στίβου

Image

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Αθλητισμού Στίβου με έδρα τη Λευκωσία. Το 1984  ο Κυπριακός Στίβος ανεξαρτητοποιήθηκε από τον αντίστοιχο Ελλαδικό, με τον οποίο ήταν άρρηκτα συνδεδεμένος για περισσότερα από ενενήντα (90) χρόνια, μετά την επίσημη αναγνώριση της ΚΟΕΑΣ ως μέλος της ΙΑΑΦ στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Λος ΄Αντζελες.

 

Μέχρι τότε λειτουργούσε ως Τοπική Επιτροπή ΣΕΓΑΣ Κύπρου. Διαβλέποντας τους κινδύνους για εγγραφή ανεξάρτητης Ομοσπονδίας Στίβου από πλευράς της Τουρκοκυπριακής Διοίκησης και μετά από στενή συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία και το ΣΕΓΑΣ, αποφασίστηκε το 1983 να  καταθέσει αίτηση στη Διεθνή Ομοσπονδία Αθλητισμού Στίβου (ΙΑΑΦ) για δημιουργία ανεξάρτητης Ομοσπονδίας με την επωνυμία «Κυπριακή Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Αθλητισμού Στίβου (ΚΟΕΑΣ).»

 

Γυμναστικοί Σύλλογοι

Η ΚΟΕΑΣ αποτελείται από έξι (6) Γυμναστικούς Συλλόγους – Ιδρυτικά Μέλη –  ένας σε κάθε επαρχία της Κύπρου:

 

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑ Λεμεσού

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ Λευκωσίας

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΗΝΩΝ Λάρνακας

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΥΑΓΟΡΑΣ Αμμοχώστου

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΡΟΙΒΟΣ Πάφου

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΑΞΑΝΔΡΟΣ Κερύνειας

 

Η ΚΟΕΑΣ σαν  ανεξάρτητος Οργανισμός έχει την απόλυτη ευθύνη καλλιέργειας, διάδοσης και διεξαγωγής αγώνων Στίβου σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Είναι ισότιμο Μέλος στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (ΙΑΑF) και στην αντίστοιχη Ευρωπαϊκή (ΕΑΑ).  ΄Εχει την αποκλειστική ευθύνη συμμετοχής σε όλες τις Διεθνείς ΚΑΙ Ευρωπαϊκές Διοργανώσεις εκπροσωπώντας  την χώρα μας σε όλα τα Διεθνή Συνέδρια του αθλήματος στο εξωτερικό.

 

Διοργανώνει στην Κύπρο Παγκύπριες και Διεθνείς διοργανώσεις και έχει υπό την αιγίδα της  τη  διεξαγωγή άλλων εσωτερικών διοργανώσεων.

 

Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας αποτελείται από δύο (2) εκπροσώπους-Μέλη  από κάθε Γυμναστικό Σύλλογο, τον Πρόεδρο και ένα Μέλος οι οποίοι  εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση και τον εκάστοτε Αρχαιότερο τη τάξει Επιθεωρητή Φυσικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

 

Αρμοδιότητα του Δ.Σ. της ΚΟΕΑΣ μεταξύ άλλων, είναι και ο διορισμός Επιτροπών που λειτουργούν σαν συμβουλευτικά Σώματα, με βασικότερη την Τεχνική Επιτροπή.  Σήμερα εκτός από την Τεχνική Επιτροπή είναι  η Επιτροπή Προσωπικού, η Επιτροπή Οικονομικών και Προσφορών και η Διαχειριστική Επιτροπή του Εθνικού Σταδίου Στίβου.

 

 

Πηγή:

  1. Polignosi