Πενταράς Ανδρέας

Image

Στρατιωτικός-Διετέλεσε Διοικητής της ΚΥΠ, μέλος του ΔΗΣΥ.

 

Ο Αντιστράτηγος ε.α.  Ανδρέας Πενταράς  κατάγεται από τη Πάφο. To 1970 εισήχθη, κατόπιν εξετάσεων, στη Στρατιωτική  Σχολή Ευελπίδων από την οποία αποφοίτησε το 1974 με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού Πεζικού και εντάχθηκε στον Ελληνικό Στρατό, στον οποίο υπηρέτησε μέχρι το 1995. Είναι νυμφευμένος με τη Θεώνη Κατάσου και έχει τρεις θυγατέρες.

 

Εθνική Φρουρά

Τo 1995, ύστερα από πρόσκληση της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπέβαλε τη παραίτησή του από τον Ελληνικό Στρατό από τον οποίο αφυπηρέτησε με το βαθμό του Συνταγματάρχου και διορίσθηκε στην Εθνική Φρουρά της Κύπρου από την οποία αφυπηρέτησε το 2012 με το βαθμό του  Αντιστρατήγου.

 

Πλην της Σχολής Ευελπίδων, φοίτησε σε όλα τα προβλεπόμενα σχολεία του Όπλου του, καθώς και στην Ανωτάτη Σχολή Πολέμου, στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, στη Στρατιωτική Σχολή Ξένων Γλωσσών καθώς και σε διάφορα άλλα στρατιωτικά σχολεία.

 

Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του, υπηρέτησε σε Μονάδες, Συγκροτήματα, Σχηματισμούς και Επιτελεία  τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Κύπρο. Τη περίοδο 1999-2003 υπηρέτησε ως Διευθυντής του Επιτελείου του Υπουργού Άμυνας.  Τιμήθηκε με εννέα τιμητικές διακρίσεις από την Ελληνική Δημοκρατία και τη Κυπριακή Δημοκρατία.  

 

ΚΥΠ

Στις 6 Μαρτίου 2013 διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη Διοικητής της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι την παραίτηση του στις 11 Ιουλίου 2015. Η παραίτηση του υποβλήθηκε μετά από διαρροή τιμολογίων αγοράς υπηρεσιών εξειδικευμένης παρακολούθησης από την Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών. Η διαρροή έγινε κατόπιν παραβίασης των δεδομένων της ιταλικής εταιρείας “The Hacking Team”, η οποία παρέχει αυτού του είδους τις υπηρεσίες σε κράτη.

 

Βουλευτικές

Κατήλθε ως αριστίνδην υποψήφιος του ΔΗΣΥ στις Βουλευτικές Εκλογές του 2021 στην επαρχία Λευκωσίας αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί. 

 

Συγγραφικό έργο

Συνέγραψε εκατοντάδες άρθρα σχετικά με την άμυνα και τη στρατηγική τα οποία δημοσιεύθηκαν στη Κύπρο, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 

Το 2012 εξέδωσε το βιβλίο «Λανθασμένες επιλογές στην Άμυνα και Ασφάλεια της Κύπρου».

 

 

Πηγή:

  1. Polignosi

Φώτο Γκάλερι

Image