Καραγιώργης Ευαγόρας

Image

Μουσικοσυνθέτης της νέας γενιάς. Γεννήθηκε στην Τσάδα της Πάφου το 1957. Πήρε τα πρώτα του μουσικά ερεθίσματα από τον πατέρα του Καράγιωρκη, παλιό λαουτάρη, και τα μεγαλύτερα αδέλφια του Στέλιο και Σωτήρη που έπαιζαν μουσική. Το 1981 πήγε στη Νέα Υόρκη και παρακολούθησε μουσική στο Aaron Copland School of Music. Σπούδασε αρμονία με τον Allen Brings και σύνθεση με τον Leo Kraft. To 1986 πήρε το ΒΑ και το 1988 το ΜΑ στη σύνθεση με διπλωματικό έργο το κουαρτέτο για έγχορδα «Νεφέλες». Κατά την περίοδο της παραμονής του στη Νέα Υόρκη εργάστηκε για έξι χρόνια με το μουσικό σχήμα «Μικρόκοσμος» και συμμετείχε σε πολλές μουσικές εκδηλώσεις της ελληνικής παροικίας. Συνέθεσε κύκλους τραγουδιών «Για τους μετανάστες της Νέας Υόρκης», «Τα τραούθκια του Λιπέρτη» κ.α. Παράλληλα ασχολήθηκε με την ηλεκτρονική μουσική και ηχογράφησε το 1987-9 το ορχηστρικό έργο «Κεντήματα.»

 

Το 1989 επέστρεψε στην Κύπρο για να εργαστεί ως καθηγητής στη μέση εκπαίδευση. Το 1994-95 αποσπάσθηκε στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου για τη διδασκαλία του μαθήματος της μουσικής.

 

Με τη σύνθεση ασχολήθηκε από τα 17 του χρόνια, μελοποιώντας στίχους της Ιάνθης Θεοχαρίδου, του Γεωργίου Δροσίνη, του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, του Κωνσταντίνου Καβάφη, του Δημήτρη Λιπέρτη, του Μιχάλη Πασιαρδή κ.α. Από το 1990 συνεργάζεται με όλα τα θεατρικά σχήματα της Κύπρου και έχει γράψει τη μουσική για πολλές θεατρικές παραγωγές. Το 1992 κέρδισε το πρώτο βραβείο στον Α' Διαγωνισμό Κυπριακού Τραγουδιού που οργάνωσε το Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ με το τραγούδι «Τ’ όνειρον», που μιλά για την σκλαβωμένη Κερύνεια, και το οποίο έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές. Το 1994 εξέδωσε τον πρώτο του δίσκο «Το παλιό λαούτο», σε στίχους Δ. Λιπέρτη, Μ. Πασιαρδή και του ιδίου.

 

Έργα του:

 

Κύκλοι τραγουδιών: «Πρώτα τραγούδια» (1975-80), «Της Νέας Υόρκης» (1981-89), «Η Πόλις» (1986-87), «Τραούθκια του Λιπέρτη» (1986-87), «Το παλιό λαούτο» (1986-93), «Εφτά στιγμές» (1992), «Αποχαιρετώντας την μάνα» (1992), «Η μάνα» (1992).

 

Μουσική για θεατρικά έργα: Για τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου: «Στου κύκλου τα Γυρίσματα», «Στης Κύπρου το Βασίλειο», «Τα Μαγικά Σκουφιά», «Μαρία Στούαρτ», «Η Τρελλή του Σαγιώ», «Η γυναίκα του Λώτ». Για το Θέατρο Πράξις - ΕΘΑΛ: «Οι περιπέτειες της Μικρής Ιφιγένειας», «Βάτραχοι». Για το Σατιρικό Θέατρο: «Το κουνούπι», «Ο γάμος του Λεπρέντη», «Η Γιαλλουρού», «Όλιβερ Τουίστ», «Σπασμένο Γυαλί». Για παραγωγές του ΡΙΚ: «Το Παναΰριν», «Διπλός Εγκλωβισμός», «Πέρα από το Καλό και το Κακό», Ντοκιμαντέρ: «Ζακ Ιακωβίδης», «Το Τάξιμο», «Σελίδες Πολέμου», «Ο Αριστείδης και το σόι του».

 

Ορχηστρικά έργα με συνθετητή - κομπιούτερ: «Κεντήματα», «Οι δώδεκα θεοί του Ολύμπου», «Το δικό μας Τείχος», «Παγκόσμια Γυμνασιάδα», «Ένα παραμυθάκι για χειμώνα και καλοκαίρι».

 

Έργα για ορχήστρα και άλλα σύνολα: «Νεφέλες», «Κουαρτέτο για έγχορδα No. 2», «Λαβυρινθεποχή», «Τηλλυρκώτισσα», «Καλοκαίρι στην Ιταλία», «Ελεύθερο Πνεύμα».

 

Το 1994 κυκλοφόρησε τον ψηφιακό δίσκο Το παλιό λαούτο, σε ποίηση Δ. Λιπέρτη, Μ. Πασιαρδή, και του ιδίου. Το 1998 κυκλοφόρησε τους Τόπους σε χρώμα λουλακί σε στίχους του ιδίου, της Α. Χάβαρου και του Δ. Καραγιώργη. Το 2000 συμμετέχει στον ψηφιακό δίσκο Το Χρονικό του Λεόντιου Μαχαιρά συνεργαζόμενος με τον κρητικό λυράρη Ψαραντώνη σε στίχους Μ. Πιερή. Το 2006 κυκλοφόρησε σε συνεργασία με τον κοντραμπασίστα Ειρηναίο Κουλλουρά τον δίσκο Με δίχως τ’ ανοικτάριν. Παράλληλα με τη δραστηριότητά του γύρω από το θέατρο και το κυπριακό τραγούδι, ο Ευαγόρας Καραγιώργης γράφει μουσική για κλασσικά σύνολα. Έργα του έχουν εκτελεστεί από την Κρατική Ορχήστρα Κύπρου καθώς και από άλλα μικρότερα σύνολα.

 

Έκαμε επίσης διάφορες έρευνες και δημοσίευσε άρθρα για μουσικά θέματα.