Κερρούβι Τιβέριος

Image

Ιταλός στρατιωτικός του 16ου αιώνα, καταγόμενος από την πόλη Μάντοβα, που το 1570-71 υπηρέτησε στην Κύπρο με τον βαθμό του λοχαγού και πήρε μέρος στον τιτάνιο αγώνα εναντίον των Οθωμανών εισβολέων.

 

Ο Τιβέριος Κερρούβι μνημονεύεται από τον Άντζελο Γκάττο στη «Διήγησίν» του για την πολιορκία και άλωση της Αμμοχώστου, ως ένας των υπερασπιστών της πόλης αυτής κατά τη διάρκεια της 11μήνης πολιορκίας της από τα στίφη του Λαλά Μουσταφά. Μάλιστα ο Τιβέριος Κερρούβι είχε πληγωθεί στην Αμμόχωστο και μετά την πτώση της πόλης (αρχές Αυγούστου του 1571) συνελήφθη αιχμάλωτος.

 

Μαζί με πολλούς άλλους αιχμαλώτους, ο Τιβέριος Κερρούβι μετεφέρθη σιδηροδέσμιος στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο στόλος του Λαλά Μουσταφά έφθασε στις 2 Νοεμβρίου του 1571. Εκεί φυλακίστηκε, όπως και οι άλλοι αιχμάλωτοι, που λίγο αργότερα, στις 20 Νοεμβρίου 1571, ρίχθηκαν σε άλλη φυλακή, την φρικτή «φυλακή του Ευξείνου Πόντου», όπου οι συνθήκες κράτησης ήσαν τρομακτικά απάνθρωπες.

 

Δεν είναι γνωστό εάν ο συγκεκριμένος αξιωματικός κατόρθωσε να επιβιώσει και να απελευθερωθεί αργότερα, ή εάν πέθανε στη φυλακή.

Φώτο Γκάλερι

Image